Ali je stanovanje brezhibno pospravljeno in čisto ali morda v njem prevladujeta nered in zmešnjava lahko močno vpliva na naše zdravje, še posebno na raven stresa, ki ga doživljamo. Seveda so občasen nered, nabran kup umazane posode ali umazana tla dejstva, katerim se ne moremo izogniti. Ampak če se vam v kotu sobe nabirajo kosmi prahu ali pasjih dlak oziroma si morate skozi dnevno sobo dobesedno utreti pot, da pridete na drugi konec, takrat zagotovo ogrožate tako svoje telesno kot duševno zdravje.

Dejavniki v domu, ki povečujejo stres

Prenatrpani domovi s težkimi zavesami, v katerih primanjkuje naravne svetlobe, naše čute pa ob vstopu oplazi močan vonj po cigaretnem dimu, lahko na stanovalce vplivajo zelo neprijetno. Pretirano vlažni kletni prostori, plesni, glivice, preveč neskladne notranje opreme in drugi dejavniki povzročajo stres, ki se ga najverjetneje niti ne zavedamo, dokler resno ne ogroža našega zdravja.

nered_v_hisi.jpg

Preventivni ukrepi

Če želite zmanjšati nivo stresa, vam priporočamo, da si v domu uredite posamezne kotičke, namenjene različnim interesnim dejavnostim, na primer branju ali igranju glasbila. Pomembnejše predmete, ki jih redno potrebujete, postavite na hitro dostopno mesto, da si prihranite čas za njihovo iskanje. Vso opremo in dekoracijo natančno organizirajte, po možnosti pa izberite tudi barve, ki pomirjajo, denimo zemeljske in kremne odtenke ali sivo barvo oglja.

Zasebnost in odprtost prostora

Če živite v majhnem stanovanju, kjer družinski člani nimajo dostopa do svoje zasebnosti, je večja verjetnost, da bodo stanovalci hitro razdražljivi in pod stresom. Zato si omogočite zasebnost tako, da izkoristite kotiček dnevnega prostora, jedilnico ali delovno sobo, ki jo namenite sproščanju. Tudi če si morajo družinski člani med seboj izmenjavati ta prostor ali pa izoliran kotiček predstavlja le en stol, bo to mesto pomagalo ljudem, da imajo večji občutek varnosti.

reading_corner.jpg


Stres v domu je povezan tudi z odprtostjo bivalnih prostorov. Nekateri potrebujejo veliko odprtega prostora za gibanje in udobno počutje, medtem ko se drugi počutijo varnejše v bolj zaprtih sobah, neposredno obkroženi z elementi, ki prinašajo udobje.