Novi zeleni vršički listov na njenih vejicah poženejo že tako zgodaj, da je nekakšna znanilka pomladi. Vrba žalujka ali Salix babylonica je sicer očarljiv in lep dodatek za vaš vrt, vendar pa morate poznati njene lastnosti in potrebe, preden se odločite zanjo. Preberite si nekaj podatkov o njej, da vidite, če je vaš vrt primeren zanjo.

willow_tree.jpg

Vrbe žalujke potrebujejo prostor – veliko prostora

Večina vrb žalujk je precej velikih, tako v širino kot višino, kar velja tudi za njihov koreninski sistem. Prav koreninski sistem vrbe žalujke je močna sila, ki jo morate že vnaprej upoštevati. Če je na voljo dovolj vlage, je vrba dokaj samozadostna – a če udari suša, korenin ne bo nič ustavilo, da bi našle drug vir vlage. Zlezejo lahko tudi pod občutljive temelje vašega doma. Vrbo žalujko morate torej zasaditi na takšno mesto, kjer ne bo motečih preprek za njene veje in korenine, kar velja tako za podzemno kot nadzemno električno ali komunalno napeljavo, sosednje rastline, na katere bi vplivala njena invazivnost, ali pa druge strukture, ki bi z vrbinim koreninskim sistemom tekmovale za prostor.

the_great_willow_tree.jpg

Za rast ne potrebujejo posebnih pogojev

Vrbe žalujke se dobro počutijo v različnih pogojih: v kislih ali alkalnih tleh, bogati ali pusti zemlji, razmočeni ali suhi. Vendar pa ljubijo vlago. Če jih boste posadili v bližino vira vode oziroma vlage, boste imeli manj težav z invazivnimi koreninami, ki se bodo naravno usmerile v tisto smer. Vrbe lahko na leto zrastejo tudi do tri metre, po navadi pa se ustavijo pri približno 15 metrih tako v višino kot širino. Dobro uspevajo tako na polni kot na delni sončni svetlobi, medtem ko jim senca ni preveč všeč.

red_weepwillow2.jpg

Za vrbe žalujke morate skrbeti

Ker tako navdušeno rastejo, lahko njihove veje hitro začnejo tekmovati ena z drugo za prostor in zračni tok, kar pa poveča tveganje za poškodbe, ki jih povzročijo škodljivci in bolezni. Redno spomladansko obrezovanje bo vaši vrbi pomagalo, da ostane zdrava in lepo uspeva skozi vso svojo življenjsko dobo. Med obrezovanjem lahko poskrbite tudi za potaknjence in jih podarite prijateljem.