Teflonske ponve in posode so primerne za kuhanje ali pečenje hrane z nizko vsebnostjo maščob, saj ne zahtevajo veliko čiščenja. Za peko takšna posoda skoraj ne potrebuje olja, ker se na njeno površino hrana ne prime. Vendar pa je razlog za to posebna perfluorooktanska kislina, s katero premažejo površino posode.

Američani prvi z uradnimi opozorili

V začetku leta 2006 je ameriška agencija za varstvo okolja (EPA) izdala zahtevo, da vsi proizvajalci teflonske posode najkasneje do leta 2015 odstranijo perfluorooktansko kislino iz svoje proizvodnje. Le-ta naj bi bila namreč rakotvorna, so ugotovili v več raziskavah, slabila pa naj bi tudi imunski sistem in dvigovala nivo holesterola. V študijah so ugotovili tudi, da je nizke vsebnosti strupene kisline moč zaslediti v krvi 90 odstotkov Američanov ter v organizmu večine novorojenčkov.

non_stick_coockware.jpg

Kako se kemikalija prenaša na ljudi, ni jasno, saj znanstveniki še niso uspeli dokazati, kako teflonska posoda dejansko vpliva na poslabšanje zdravja. Podjetje DuPont (izumitelj teflona) se je znašlo na udaru tožb in jih tudi že nekaj izgubilo, saj naj bi načrtno skrivalo podatke o toksičnosti perfluorooktanske kisline.

Kaj lahko storite?

Ameriška agencija za varstvo okolja priporoča, če že imate teflonsko posodo, da jo uporabljate pravilno. Temperatura, do katere še lahko segrejete posodo, je lahko največ 260 stopinj Celzija,če je višja, pa kemikalije iz premaznega sloja začnejo izhlapevati. Zato bi se morali vedno izogibati najmočnejšemu ognju na štedilniku, ki lahko posodo segreje tudi do 380 ali več stopinj.

stove_and_non_stick_cookwares.jpg

Po možnosti pa se raje izogibajte teflonski posodi.  Mednarodne korporacije, kot je DuPont, ko jim doma stopijo na rep, običajno na veliko začnejo izvažati tehnologijo in proizvode v države, ki so neosveščene, neobveščene ali preprosto nerazvite. Se kdaj vprašate, zakaj je pri nas nenavadno veliko teflonskih izdelkov, ki jih dobite zelo "ugodno" že tako, da zberete kup nalepk znanega trgovca?