Priporočamo vam, da naredite podrobno analizo, ki vam bo pomagala doseči pravo rešitev. Estetska merila naj temeljijo na dejanskih potrebah: prednost dajte splošni uporabnosti prostora, saj bo le-ta dvignila raven kakovosti bivanja.

Prostorske značilnosti

Za začetek preglejte prostorske značilnosti vašega doma. Če imate manjši stanovanjski prostor, ki ga uporabljate za več namenov, se odločite za sodobno minimalistično opremo. Posamezno pohištvo in drugi elementi naj bodo preprostih geometrijskih oblik, da ne bodo vizualno preveč obremenili oziroma natrpali prostora. Če izberete minimalizem, je soba namreč navidezno večja in zračnejša.

Ko izbirate slog opremljanja, bodite nujno pozorni tudi na izbor materialov. Les, kamen in druge vrste materialov v temnejših barvah bodo na primer težko obremenili prostor, zato je za manjša stanovanja priporočljiveje izbrati materiale v svetlih barvah in takšne, ki odsevajo svetlobo, denimo steklo.

small_child_room_with_green_stripes_wall_and_carpet.jpg

Količina naravne svetlobe

Poleg velikosti prostora analizirajte tudi njegovo osvetljenost z naravno svetlobo. Če imate veliko oken in svetle bivalne prostore, lahko izbirate med različnimi stili opremljanja, materiali in barvami, medtem ko se v temnejša stanovanja bolje podajo svetle barve ter lahki materiali enostavnih in čistih linij. V velikih domovihlahko povsem poljubno izberete stil notranje opreme in dekoracijo – svetujemo vam, da izhajate iz potreb in navad posameznih stanovalcev. Klasični in rustikalni slog zaradi materialov in načina oblikovanja zahtevata redno in temeljito čiščenje, medtem ko minimalistični stil omogoča hitro in enostavno vzdrževanje.

stil_opreme.jpg

Izbor prilagodite potrebam in željam

Za manjše prostore lahko izberete modularno večnamensko pohištvo, ki zahteva minimalističen in prečiščen slog opremljanja. Vsi drugi so namreč kompleksnejši, zaradi česar je tudi uporaba modularnih kosov pohištva bolj zapletena. Če ste bolj umetniški tip, kreirajte umetniški interjer, v katerem vse elemente razstavite kot umetniške eksponate, ki so hkrati funkcionalni in vizualno privlačni.

Če uživate v naravi in prisegate na njene čare, se odločite za rustikalni slog. Opremo, (lokalne) materiale in njihovo končno podobo prilagodite okolju in podnebju, v katerem živite. Če prisegate na eleganco, izberite klasični stil s poudarkom na razkošnih tkaninah. Eklektični stil je pametna izbira, če se odločite za mešanje različnih slogov – pri tem pa pazite, da jih združite okusno in skladno, da prostor ni videti prenapolnjen.