Medtem ko so sobne rastline že nekaj mesecev zunaj, so se prilagodile na določeno svetlobo, temperaturo in vlažnost. Zunaj namreč prejmejo več naravne svetlobe, temperaturna nihanja in vlažnost pa so večja kot v zaprtih prostorih. Ko je čas, da sobne rastline iz okolice doma prestavimo nazaj v bivalne prostore, v kratkem času drastično spremenimo okolje, v katerem živijo. Zato jih moramo na spremembe ustrezno pripraviti.

Preden rastline prestavite

Sobnih rastlin ne smemo presajati, ampak jih pustimo v istih posodah kot zunaj. Zdaj namreč ni čas, da motimo njihov koreninski sistem, ker je že sprememba okolja dovolj stresna. Preden rastline postavite v notranjost, preglejte njihove liste, stebla in zemljo; da še pravočasno odkrijete morebitne škodljivce, manjše živali ali bolezni, ki so jih napadle. Odstranite jih ročno ali z organskim insekticidnim milom, ki je prijazno do ljudi in domačih živali. Med bujnimi listi se lahko skrivajo pajki, mravlje, črvi in ne nazadnje celo ose − zato bodite pazljivi, da jih ne prenesete v svoj dom.

houseplants_outside.jpg

Poškodovane ali odmrle liste odstranite s škarjami ali drugim rezalnim orodjem, ki ga, ko dokončate rezanje ene rastline, dezinficirajte, da preprečite prenos okužbe na drugo. Vendar se pretiranemu obrezovanju izogibajte, saj boste tako kot pri presajanju spodbudili novo rast, namesto da bi rastline pripravili k počitku. Odstranite pa tudi vse odmrle dele, nabrane na površju zemlje v posodi.

Očistite posode in liste

Z vlažno krpo, namočeno v milnico, obrišite zunanjost posod in cvetličnih korit, da ostranite umazanijo in plesen. Za glazirane, pobarvane ali plastične posode uporabite čistilno blazinico iz nežnejšega najlona, ki ne bo poškodovala površine. Pri večjih rastlinah z velikimi listi si vzemite čas in obrišite vsak list posebej. Nabrani (cvetlični) prah na listih namreč rastlini preprečuje absorbiranje svetlobe in vlažnosti iz zraka. Priporočamo, da vsako sobno rastlino temeljito oprhate z vrtno cevjo, jo pustite zunaj, da se posuši in jo šele nato prestavite v bivalne prostore.

leaves2.jpg

Pogoji v bivalnih prostorih

Ocenite pogoje (temperatura, svetloba, vlažnost) v vašem domu in poiščite mesta stran od prezračevalnih sistemov in grelnih naprav. Izberite okensko polico na južni strani, ki še prejme dovolj naravne svetlobe. Če imate doma hišne ljubljenčke, ki radi brskajo po zemlji ali grizljajo rastline, pa pripravite prostor za sobne rastline na višje ležečih predelih, kjer jih živali ne bodo mogle doseči.