Katere so prednosti zunanjih peči?

Večina tradicionalnih notranjih peči na les je precej neučinkovitih. Skoraj 85 odstotkov toplote, ki jo proizvedejo, se izgubi skozi dimnik. Zunanja peč vam ne jemlje prostora v hiši, izognete se tudi dimu v notranjih prostorih. Notranje peči na les lahko namreč proizvedejo tako velike količine dima, da ta škodi zdravju. Še posebno slabo vpliva na pljuča; najbolj občutljivi so otroci. Pri zunanji peči se izognete tem nevarnostim, vendar pa te peči proizvedejo več dima kot drugi načini ogrevanja in so zato lahko moteče v gostih naseljih.

Kadar gradite ločen objekt, kot na primer grelnik, morate najti način, kako proizvedeno toploto dovesti v objekt. To naredite s segrevanjem vode v rezervoarju, voda pa gre nato v ventilator ob peči. Z ventilatorjem gre nekaj toplote posredno v zrak. Drugi del vode je napeljan tako, da z njim oskrbujemo vodne armature na umivalnikih in v kabinah za prhanje. Lahko postavite več peči in z njimi ogrevate različne stavbe na istem območju.

zunanja_pec_na_les.jpg

Nakup

Pri nakupu zunanje peči bodite pozorni na njeno energijsko učinkovitost. Peč, ki proizvede manj dima, je bolj prijazna do okolice in porabi manj goriva za ogrevanje objektov. Ob manjši količini dima je manjša verjetnost, da se bodo vaši sosedje pritožili zaradi dima iz vaše peči. Priporočljivo je vložiti tudi v kvaliteten dimnik, ki je del peči na les. S tem omejimo akumuliranje kreozota, ki povečuje požarno nevarnost. Izberite kvalitetno peč, saj je to bistveno za dobro ogrevanje hiše. Pozorni bodite na to, da boste lahko peč na mestu, kjer stoji, enostavno sestavili in instalirali, ter preverite, koliko let garancije proti rji ima.

l87kott.jpg

Namestitev

Montaža je lahko zahtevna, če želite narediti nov sistem gretja ali pa peč vključiti v že delujoč grelni sistem. Najbolje se je povezati s kvalificiranimi izvajalci, ki vam bodo pomagali, da bo montaža izvedena na varen način. Sistem lahko izdelate tudi sami, če ste dovolj vešči na področju gradbeništva. Če boste delo opravili sami, se ravnajte po priloženih navodilih, ki vas bodo vodila skozi posamezne stopnje montaže. Elemente, ki jih potrebujete za montažo, poiščite v večjih gradbenih centrih. Tam boste našli tako potrebščine za začetek del kot za nadaljnje vzdrževanje sistema. Za dodatne napotke, ki vam bodo v pomoč pri montaži, prosite prodajalca peči.