V stolpnici, ki naj bi stala skoraj milijardo evrov, gradili pa naj bi jo več kot pet let, bodo med drugim stanovanja, hotel, pisarniški prostori in najvišji observatorij na svetu. Arhitekte so arabski princi izbirali osem mesecev. Izbor je potekal v obliki tekmovanja – vsak mesec so izločili eno izmed agencij, na koncu pa je zmagala arhitekturna pisarna Adriana Smitha.

Vlagatelji računajo na trume turistov

Četudi nebotičnik ne bo prinesel veliko denarja, pa bogati investitorji računajo na to, da se bodo zaradi rekordno visoke stavbe, ki bo verjetno privabljala trume turistov, dvignile tudi cene zemljišč okoli njega.

slide_39552_320372_large.jpg

Najprej so na stolpnici nameravali zgraditi pristajališče za helikopterje, vendar so po pogovorih s piloti ugotovili, da je na takšnih višinah precej težko pristajati. Zato so se arhitekti skupaj z lastnikom odločili, da pristajališče spremenijo v teraso. Na njej bo majhen vrt – pol leta je namreč vreme tam čudovito. Pozimi je v Savdski Arabiji tako, kot bi bili v Kaliforniji.

Nebotičnik kot rastoča palma

neboticnik_palme.jpg

Na Bližnjem vzhodu je lažje graditi, ker je delovna sila tam razmeroma poceni, vsaj v primerjavi z Združenimi državami in Evropo, poleg tega so delavci pripravljeni delati v treh izmenah. Kot je povedal Adrian Smith, je pri delu opazil predvsem to, kako želi Savdska Arabija postati bolj odprta za nove poslovne priložnosti. To odpiranje je zanjo nekaj novega, kar Smith vidi kot palmo, ki najprej pokuka iz zemlje in se vzpenja proti nebu, dokler se njene veje ne ločijo. Ta ideja je Smitha in njegove sodelavce zaznamovala tudi pri delu na stolpnici.