Ne glede na to, ali gre za kotiček za zajtrkovanje ali za velik družinski prostor z jedilno mizo, je taka kuhinja prijetnejša in sodobnejša kot formalna jedilnica.

Organizirajte prostor

Najprej premislite, kako potekajo dejavnosti v vaši kuhinji. Saj ne želite, da bi se med pripravljanjem hrane zaletavali v goste? Vendar pa vseeno želite občasno nazdraviti z njimi. Kuhinjski otok je dobra rešitev, saj naravno razdeli prostor, vanj pa lahko tudi skrijete šaro in umazano posodo.

Jedilni prostor čim bolj približajte naravni svetlobi. Če živite v hiši, se verjetno najlepši razgled ponuja na vrt. Kuhinjo lahko odprete z delno zasteklitvijo od stropa do tal, ki bo poskrbela tudi za dramatičnost. Če živite v stanovanju, naj miza stoji v bližini okna.

14882_ex1.jpg

Če je vaša kuhinja dovolj velika, lahko jedilni prostor nekoliko ločite od drugega dela in ga označite s središčnim elementom, kot sta na primer kamin ali zofa. V manjšem prostoru si lahko omislite mizo in klop v kotu. Tako boste v kuhinjskem vrvežu ustvarili nekoliko mirnejši in bolj zaseben kotiček, idealen za pisanje domače naloge, branje, delo ali klepet. Predvsem pa je pomembno, da imajo sedeči za mizo dovolj prostora, da se lahko neovirano premikajo.

Pametna razsvetljava

Če kuhinjo razdelite na dva dela, vsakega označite s posebno osvetlitvijo. Za prostor, kjer kuhate, na primer potrebujete močnejšo delovno svetlobo. V jedilnem delu bodo za dobro vzdušje poskrbele nizko viseče svetilke, lahko pa se odločite tudi za delno zatemnjeno svetlobo, pri čemer si pomagate z regulacijskimi stikali. Dodatna območja, na primer steno z umetniško sliko, lahko s pomočjo svetlobe še dodatno poudarite. Če kak kotiček pogosto uporabljate za branje, tja dodajte živahno namizno svetilko.

Praktična oprema

Ker se v tem delu vašega doma vedno kaj dogaja, mora biti takšen, da ga ni težko čistiti, še posebno, če imate otroke. Zaključni sloji in barve naj bodo takšni, da jih je mogoče obrisati, oblazinjene stole pa zaščitite s prevlekami, ki jih lahko operete v pralnem stroju. Raje se izognite preprogam, saj se v kuhinji pogosto kaj polije.

Jedilni prostor in kuhinja naj bosta stilno usklajena. Rustikalna toskanska jedilnica bo na primer ob industrijski kuhinji iz nerjavečega jekla videti nekoliko nenavadna, a če v mešanico dodate stekleno mizo in stole iz belega usnja, boste dobili videz, ki dobro deluje.

14872_ex1.jpg

Vonj po hrani je sicer prijeten v kuhinji, nekoliko manj pa v spalnici, zato preprečite, da bi različne vonjave prehajale iz odprte kuhinje v druge prostore. Pri tem vam lahko pomagata dober prezračevalni sistem in kvalitetna napa. Če preurejate kuhinjo – na primer, če mislite podreti zid – poskrbite, da boste imeli dovolj prostora za shranjevanje. Kuhinjski otok lahko vsebuje omarice in predale. V odprtem načrtu kuhinje se vašim gostom razkriva pogled na vso vašo šaro, pripomočke in hrano, zato le pazite, kaj boste imeli razstavljeno na delovnih površinah.

Več odprto zasnovanih kuhinj z jedilnim prostorom pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.