Preberite si nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste tudi v deževnih jesenskih mesecih ostali na suhem!

Treba je počistiti žlebove

Žlebovi so  visoko, daleč od vaših oči, in tako ne vidite, kako zamašeni so zaradi listja, ostankov ptičjih gnezd in drugih naplavin, dokler se ne zamašijo. Če se deževnica razliva čez robove žlebov, namesto da bi odtekala, so lahko tla okoli vaše hiše popolnoma razmočena. Očistite jih in preverite njihovo prehodnost, prav tako pa preglejte, ali so odtočne cevi trdno pritrjene in niso majave.

leavesgutter.jpg

Tudi v klet je treba pokukati

Veliko starejših hiš ima takšne kleti, v katere lahko ob nalivih in poplavah vdre voda. Pogosto tudi temelji niso primerno zaščiteni pred vodo. Med nalivi lahko zemlja okoli hiše postane izjemno razmočena in tako voda najde pot skozi kletne zidove s pomočjo hidrostatičnega pritiska, kar postane še večja težava, če so na stenah tapete ali stenske obloge. Sicer obstaja več načinov, kako se lotiti težav z vlažno kletjo, vendar je še najbolje, da delo prepustite strokovnjakom.

Vhodna vrata in okna naj bodo dobro zatesnjena

Starejša okna in vrata ter tista, ki niso bila dobro nameščena, pogosto prepuščajo vodo in zrak. Morda vam jih ne bo treba zamenjati – v nekaterih primerih je dovolj, če jih preuredite tako, da bo voda odtekala proč od njih.

rain.jpg

Preverite, v kakšnem stanju je streha

Voda lahko najde pot skozi streho predvsem v bližini odprtin na strešni ploskvi, na primer dimnika ali prezračevalnih cevi. Če ste ugotovili, da se barva na stropu spreminja ali iz njega curlja, bi bilo pametno, da najdete nekoga, ki bo ocenil, kakšno je stanje, preden iz majhne težave nastane velik problem.