Kaj je odsevna folija za toplotno zaščito?

Odsevna folija za toplotno zaščito je prozorna folija, ki vsebuje nanoskopske plasti kovine, s pomočjo katerih odseva toploto nazaj k njenemu viru. Folijo lahko namestimo v katero koli dvojno zastekljeno enoto (na primer dvoslojno okno) ali v trislojno zastekljeno okno z dvema ločenima prostoroma z zrakom. Izredno učinkoviti sta dve plasti odsevne folije skupaj, ki ju lahko uporabimo v sistemu s štirimi plastmi stekla s tremi neodvisnimi zračnimi prostori.

Kako deluje?

Način delovanja odsevn folije je preprost – drobni delci kovine v foliji odbijajo vse sevanje (toploto) tja, od koder je prišla. Pozimi toploto odsevajo nazaj v notranje prostore, s čimer jih ohranjajo tople in zmanjšuje stroške za ogrevanje. Poleti pa odbijajo toploto v okolico in preprečujejo pregrevanje notranjosti. Dvoslojno zastekljeni objekti, ki vsebujejo odsevno folijo, so enako učinkoviti tako v horizontalni kot tudi v vertikalni legi.

Kako se folija primerja s trojno zasteklitvijo?

Proizvajalci zagotavljajo, da je dvoslojno zastekljena enota s folijo enako učinkovita kot troslojna brez folije. Vendar ima uporaba folije več prednosti - proizvodnja takega izdelka je precej cenejša, trojna zasteklitev pa je obenem zelo težka. Folija za odboj toplote je skoraj brez teže, s čimer prihranite okoli 10 kilogramov na kvadratni meter pri obremenitvi nosilnih elementov. S tem je montaža cenejša (manj verjetno je, da boste potrebovali dvigalo), z okni in vrati pa je lažje delati.

cat_9163.jpg

Prednosti

S to folijo lahko dosežete U-vrednost, ki je le 0,3 W/m2/K pri enoti z dvojno zasteklitvijo – torej enaka vrednost kot pri zidu iz opeke s kvalitetno izolacijo in ometanem z malto. Folija blokira 99,5 odstotkov škodljivih UV-žarkov, ki lahko povzročajo razbarvanje in propadanje pohištva. Poleg tega do 20 odstotkov zmanjša prenos zvoka skozi steklo, s čimer ustvarite tišje okolje, in je nevidna pri vidni svetlobi.

Je tudi razmeroma poceni – v primerjavi z dvojno zasteklitvijo bi steklo s folijo stalo okoli 180 evrov več na kvadratni meter. Njena življenjska doba pa je od 25 do 30 let. Pomanjkljivost odsevne folije pa je, da je ne moremo namestiti na obstoječe zasteklitve.

Kaj je U-vrednost?

U-vrednost je merska enota za stopnjo izgube toplote skozi material. Nižja ko je številka, bolj učinkovit je material pri preprečevanju prenosa toplote. Ponekod je v gradbenih pravilih že določena največja U-vrednost, ki jo lahko dosežemo pri prenavljanju zgradb in novogradnjah.

cat_9482.jpg

Kje lahko odsevno folijo uporabimo?

Največja ovira pri uporabi folije za odboj toplote je, da je ne moremo dodati na obstoječo zasteklitev. Če torej ne načrtujete novogradnje ali nove  zasteklitve, se vam folija zaradi previsokih stroškov ne splača. Za nove zasteklitve pa je to dober način za zmanjševanje U-vrednosti in s tem znižanje stroškov za gretje in ohlajevanje. Poleg tega pri uporabi folije ni skoraj nobenih omejitev. Lahko jo uporabimo pri vseh vrstah enot z dvojno zasteklitvijo – oknih, vratih, strehah, tleh in vertikalni zasteklitvi.

Kako najti dobavitelja

Folijo za odboj toplote lahko uporabimo samo pri vsaj dvojno zastekljenih enotah, za njeno namestitev pa mora poskrbeti kvalitetno steklarsko podjetje. Folija je pri nas še precej nova, zato vam je ne bodo mogli priskrbeti vsi izvajalci. Ko izbirate steklarsko podjetje, se prej o njem pozanimajte. Najbolje, da izberete takšno, ki je ali zastopnik večjega podjetja ali pa ima zagotovila o kvaliteti izdelkov.