Zakaj ne bi sončne celice izkoriščale tudi toplote?

Običajne sončne celice s polimernim absorberjem so pri pretvorbi sončne energije le osemodstotno učinkovite. Nova naprava pa doseže tudi tridesetodstotno učinkovitost. Razlika je torej kar dvaindvajset odstotkov. In zakaj tako visoka učinkovitost? Njena prednost je v tem, da ne dovoli toploti, da bi ostala neporabljena, saj zbira tako vidne žarke sonca kot tudi infrardečo toploto, ki jo ti ustvarjajo.

David Caroll, direktor centra za nanotehnologijo in molekularne materiale na univerzi, pravi: ''Na strehi je veliko vidne sončne svetlobe in toplote zaradi infrardečega sevanja. Industrija, ki se ukvarja s sončnimi celicami, je do zdaj toploto večinoma prezrla.'' Prav zaradi tega pa običajne sončne celice izpustijo kar 75 odstotkov sončne energije, saj ne morejo zajeti daljših valovnih dolžin svetlobe.

polymer_solar_thermal.jpg

Kako naprava deluje?

V novem sistemu skrbi za pridobivanje toplote cevka s premerom pet milimetrov, skozi katero teče posebno olje. Te cevke lovijo svetlobo, ki jo fotovoltaični polimeri spremenijo v elektriko. S tem procesom se ogreva olje, ki nato teče v toplotno črpalko, ki toploto prenese v dom. Če vas mogoče skrbi videz vaše strehe – naprava je zasnovana tako, da spominja na običajne strešnike, ki jih uporabljamo pri gradnji, tako da nepoznavalsko oko niti ne opazi razlike.