Če imate večjo hišo, v kateri nikoli ne uporabljate vseh sob, morda lahko razmislite o tem, da jo spremenite v dupleks stanovanje. Dodatno stanovanje lahko začnete oddajati v najem ali pa vanj vselite starejše otroke, ki potrebujejo svojo zasebnost. Preoblikovanje hiše pa niti ni tako nerodno in zahtevno opravilo, kot bi pričakovali.

Uradno dovoljenje za spremembo hiše

Najprej morate ugotoviti, kako je z gradbenim dovoljenjem in ali hišo sploh lahko spremenite v dupleks. Pogovorite se z lokalnim svetovalcem, ki vam bo natančneje razložil, kako je s tem v vaši soseski. Ko dobite potrditev in se odločite, da bi res lahko ustvarili novo stanovanje, morate določiti, kakšen tip dupleksa želite.

d_house_into_a_duplex.jpg

Dva tipa dupleks stanovanj

Obstajata dva tipa dupleks stanovanj. Prvi tip sta pravzaprav v osnovi dve ločeni stanovanji, ki si delita skupno steno; medtem ko sta drugi tip stanovanji, ki zavzemata spodnji (denimo klet in pritličje) oziroma zgornji dve nadstropji, tako da sta med seboj ločeni s stropom.

Če želite ustvariti dve enoti, ločeni s steno, morate najprej razdeliti prostor na dve približno enaki polovici. Poleg tega morate zagotoviti, da sta obe pridobljeni enoti opremljeni z osnovnimi bivalnimi prostori, na primer kopalnico, spalnico in kuhinjo. Obenem pa poskrbite tudi za dva ločena vhoda, da zagotovite zasebnost vsem stanovalcem.

duplex_modern_living_room_interior_design_by_ongong_2.jpg

Če pa se odločite za drugi tip dupleks stanovanj, boste morali preurediti predvsem kletne prostore. Za to boste nedvomno potrebovali kar nekaj gradbenih in izolacijskih del, zato morda ne bi bilo slabo, če za delo najamete strokovnjake. Obe stanovanji morata namreč imeti vse osnovne bivalne prostore, električno napeljavo, vodovodni sistem in kanalizacijo.