Biomasa je pri rasti črpala ogljik iz ozračja – in ko gori, ga spušča nazaj. Če rastline oziroma drevesa, ki jih porabimo za biomaso, nadomestimo z novimi, ostane sistem v ravnovesju. Zaželeno je, da za ogrevanje doma uporabljamo biomaso lokalnega izvora.

Kaj so kotli na biomaso?

Kotli na biomaso centralno ogrevajo in grejejo vodo za vaš dom (tako kot kotli na plin ali kakšni drugi). Če si hočete omisliti takšen sistem ogrevanja, pa se morate zavedati, da potrebujete tudi prostor za shranjevanje biomase ter dovolj velik dostop do zalog le-te, kar lahko za tiste, ki so navajeni na ogrevanje s plinom, pomeni težavo. Učinkovitost takšnih kotlov pa je podobna kot pri kotlih na fosilna goriva.

drva.jpg

Kako namestiti kotel na biomaso?

Namestitev takšnega kotla ni pretirano težavna, vendar pa zanj potrebujete dovolj prostora. Najmanjše kotle oziroma peči na pelete lahko namestite v kurilnico ali celo pralnico, vendar pa še vseeno potrebujete prostor, kjer boste pelete shranjevali. Večje kotle na polena pa lahko postavite v zunanjo lopo. Najbolje je, da se pri izbiri kotla obrnete na strokovnjaka. Ta vam bo svetoval glede njegove velikosti in postavitve.

Katero vrsto biomase naj izberem?

Kotli na pelete so narejeni za točno določene tipe peletov, zato morate paziti, da izberete tako gorivo, ki ustreza vašemu kotlu. Kotli na lesene sekance so primernejši za večje večstanovanjske zgradbe kot za navadne hiše.

peleti.jpg

Koliko vse to stane?

Kotli na biomaso niso le večji, ampak so tudi dražji od tistih na fosilna goriva. Vendar pa je zato biomasa relativno cenejša kot na primer plin ali kurilno olje. Dejavniki, ki vplivajo na skupno ceno ogrevanja, so še učinkovitost (kvaliteta) kotla, lokalne cene goriv, ki so odvisne tudi od naročene količine, cene prevoza goriva… Če nimate lastnih zalog, lahko za lesno gorivo plačate celo več kot za plin, a vseeno manj kot za trda goriva ali električno ogrevanje.