Vrata lahko ustvarijo podoben vtis kot drag kos pohištva. Zato je pomembno, da si ne izberemo najcenejše možnosti, temveč jih poskušamo uskladiti z opremo. Z zastekljenimi vrati osvetlimo temnejši prostor, z bolj izrazitimi pa damo prostoru značaj. Vendar pa pri tem ne smemo pozabiti na primerne dodatke in prilagoditev nosilcev vrat. Preden se odločite za nova vrata, se prepričajte, če morajo ustrezati kakšnim predpisom, na primer požarni varnosti.

Vrata z okenci 

V vaši lokalni trgovini je verjetno na prodaj kopica gladkih vrat ali vrat s štirimi okenci, specializirani izdelovalci pa vam bodo ponudili unikatno izdelavo glede na vaše želje. Takšna vrata imajo običajno enodelni lesen okvir okenc, zaradi česar jih je mogoče prilagoditi kakršnemu koli okvirju vrat. Dobite tudi povsem zastekljena. Prednosti takih vrat so, da so prijetna na otip in se dobro prilagajajo velikosti okvirja, zato so primerna za vse velikosti. Njihova pomanjkljivost pa je pogosto visoka cena.

Zapolnjena vrata

Zapolnjena vrata so zelo podobna vratom z okenci, vendar so cenejša. Vsebina okenc je zapolnjena z različnimi cenejšimi materiali (plastiko, lesom, kartonom), ki so pobarvani, da so podobni slogu tradicionalnih vrat. Prednost takih vrat je nizka cena in dejstvo, da so takoj pripravljena na vgradnjo in ne zahtevajo dodatne obdelave, njihova pomanjkljivost pa je, da so lahko na videz in otip precej cenena.

oburn_grained_moulded_door_1981x762mm_lalt1.jpg

Večplastna vrata

Najcenejše različice večplastnih vrat vsebujejo kartonsko ploščo, vpeto med dve vezani plošči. Robovi so ojačani s tankimi ploščicami, včasih tudi z dodatnim materialom okoli tečajev in ključavnice. Kvalitetnejše verzije vsebujejo iverno ploščo v sredini in prave lesene plošče okoli. Zaradi tankih letvic ob zunanjih robovih je nemogoče odrezati več kot 5 milimetrov ob straneh in 10 milimetrov v višino, zaradi česar so neprimerna za prilagajanje velikosti okvirja. Poleg tega imajo prostor za ključavnico samo na eni strani, zaradi česar jih je med vgradnjo treba pravilno obrniti. Po eni strani so razmeroma poceni, dobimo jih v vsaki trgovini in so lahka, po drugi strani pa jih ni mogoče prilagajati nekaterim okvirjem, kar je lahko težava predvsem v starejših poslopjih.

Protipožarna vrata

Ta vrata so debelejša od običajnih (44 do 54milimetrov) in zmorejo zadrževati ogenj od pol ure do celo uro. Izbirate lahko med večplastnimi, zapolnjenimi ali celo v celoti zastekljenimi vrati. Ta vrsta vrat ima zelo gosto stisnjeno sredico, ta dodatna teža pa zahteva močan okvir in močnejši mehanizem podpore in delovanja vrat. Zamenjava običajnih vrat za protipožarna je delo za mojstre, saj pogosto zahteva zamenjavo okvirja in dodatna dela. Takšna vrata so  običajno tudi dobro zvočno izolirana.

skipton_clear_pine_fire_door_1981x762mm_lalt1.jpg

Nasveti za nameščanje vrat

Če ste spretni z dletom in drugimi orodji, lahko tudi ključavnico namestite sami. Medeninasti vijaki so mehki in se lažje zlomijo. Zato za vrtanje lukenj v les najprej uporabite kovinske, ki jih nato nadomestite z medeninastimi. Stare prevelike luknje za vijake lahko zapolnite z lesenimi vložki in lepilom. Če je preproga pred vrati zelo debela, vendar pa ne želite puščati prostora pod vrati, je treba namestiti tečaje tako, da se vrata nekoliko privzdignejo, ko se odprejo. Če se vrata na zapirajo dobro, je možno, da so vdolbine za tečaje pregloboke. Težavo rešite tako, da vstavite kos kartona med tečaje in podlago. Ko načrtujete spodnji in zgornji rob vrat, jih merite od stranic proti sredini, da se izognete nastanku praznin v kotih.

Podarite vratom sodoben videz. Senčne vrzeli pri okvirju vrat so lahko videti zelo moderne, vendar pa zahtevajo več časa za vgradnjo. Lakirana vrata v barvi stene okoli njih vam dajo vzdržljiv, delno svetleč videz. Ali potrebujete zvočno izolacijo? V tem primeru razmislite o protipožarnih vratih. Pogosto so to hkrati najpogostejša večplastna vrata, ki jih najdete v trgovinah. Si želite povečati prostor? Če nimate veliko prostora, razmislite o drsnih vratih, ki varčujej z njim in omogočajo dober prehod med prostori.