Kako lahko veter povzroči škodo?

Med močnimi neurji hitrost vetra narašča in pada, pa tudi smer vetra se spreminja, kar povzroči neznanski pritisk na vse dele stavbe. Nevarni so tudi predmeti, ki jih nosi s sabo. Pazite, da so vhodi in okna dobro zaprti, tako da veter ne more vdreti v notranjost hiše.

Začnite na vrhu

Streha je eden najranljivejših delov vaše hiše. Stik med streho in zidovi mora biti dovolj močan, da lahko zdrži ''dvigajoči'' učinek močnih vetrov. Naj vam hišo strokovno pregledajo in vstavijo posebne kovinske spojnike, ki so primerni za tip vaše strehe in stenske konstrukcije. Poskrbite, da bo strešni ovoj pravilno nameščen. Na podstrešju preverite, če so žeblji trdno zabiti v tramove. Mogoče bo treba nekatere na novo zabiti.

wind_damage.jpg

Zaščitite okna in vrata

Okna morajo biti zaščitena predvsem zato, da preprečimo škodo ali poškodbe, ki bi nastale zaradi letečih predmetov ali spremembe pritiska. Zaščitite jih s polkni, ki jih lahko v nujnih primerih hitro zapremo. Ne pozabite zaščititi drsnih steklenih vrat,  francoskih vrat ter strešnih oken. Preverite, če so vhodna vrata zaščitena z vsaj tremi tečaji in varnostno ključavnico. Masivna lesena ali votla kovinska vrata so dobra zaščita pred pritiskom vetra in predmeti, ki jih nosi.

polkna.jpg

Ne pozabite na dvorišče in garažna vrata

Oklestite drevesa okoli hiše, ki bi lahko predstavljala potencialno grožnjo, če padejo ali zadenejo hišo. Pospravite orodje, stole, pripomočke za žar, igrače in vse druge stvari, ki bi lahko bile nevarne, če bi jih veter nosil naokrog. Če nameravate na dvorišču saditi nova drevesa, si izberite tiste vrste, ki kljubujejo neurjem.

Tudi na garažnih vratih lahko neurja povzročijo škodo. Pri nakupu novih bodite pozorni na to, da so odporna na močan veter. Tudi če ste najemnik, se pri zavarovalni agenciji prepričajte, ali je vaš začasni dom dovolj zavarovan v primeru poškodb zaradi neurja.