Sistem mikro-SPTE je primeren za enodružinske hiše kot tudi za večstanovanjske zgradbe, manjše hotele, vrtce, šole in podobno. Ker naprava uporablja isti energetski vir za proizvodnjo koristne toplote in električne energije, je energijska učinkovitost večja kot pri ločeni proizvodnji. Razen tega se poveča zanesljivost energijske oskrbe, manjši pa so tudi negativni vplivi na okolje.

Kako mikro-SPTE deluje?

Standardni hišni sistem proizvede okoli kilovat elektrike, ko se ogreje, količina proizvedene električne energije pa je odvisna od tega, kako dolgo mikro-SPTE deluje (ogreva). Tovrstni sistemi za domačo rabo trenutno največ uporabljajo zemeljski plin in utekočinjeni naftni plin, v prihodnosti pa bi se lahko napajali tudi z drugimi fosilnimi gorivi. Čeprav se zemeljski in naftni plin štejeta med fosilna goriva, pa se tehnologija kljub temu uvršča med takšne z nizko vsebnostjo ogljika in vpliva na okolje.

mikro.jpg

Sistemi mikro-SPTE so po velikosti in obliki podobni običajnim domačim grelnikom vode, podobno jih lahko tudi pritrdite na zid ali prostostoječe postavite na tla. Edina razlika je, da obenem proizvajajo tudi električno energijo, medtem ko ogrevajo vodo.

Tri glavne tehnologije

Obstajajo tri osnovne tehnologije sistemov mikro-SPTE, med seboj pa se razlikujejo glede na to, kako pridobivajo elektriko: Stirlingov motor, motor z notranjim izgorevanjem in gorivne celice. Princip Stirlingovega motorja je dodobra uveljavljen, medtem ko je uporaba v sistemu mikro-SPTE nova. Motor proizvede razmeroma majhno količino elektrike, saj je razmerje med toploto in elektriko v povprečju šest proti ena.

mikro_spte.jpg

Sistem z motorjem na notranje izgorevanje je najbolj preizkušena tehnologija. To so običajno dizelski motorji, prirejeni tako, da delujejo na zemeljski plin ali kurilno olje, ter povezani neposredno z električnim generatorjem. Lahko proizvedejo več energije kot Stirlingov motor, vendar pa so večji in hrupnejši, zato trenutno sploh še niso na voljo za domačo rabo.

Sistemi z gorivnimi celicami so ravno tako popolna novost, ki je tako na slovenskem kot drugih svetovnih trgih zaenkrat še ni moč najti. Tehnologija je namreč še v fazi razvoja in preizkušanja zmogljivosti, lahko pa pričakujemo, da bo kmalu preplavila tržišče.