Kako pomembno je zavarovanje doma?

Ko nam začne primanjkovati denarja za osnovne stvari, običajno začnemo preverjati, kako nujni so naši izdatki v resnici. To pa lahko privede tudi do sklepa, da morda zavarovanja hiše ali stanovanja, v katerem živimo, sploh ne potrebujemo, še posebno, če se našemu domu do takrat nikoli ni nič zgodilo. Pa se res splača tvegati?

Preverite ponudbo več zavarovalnic

Namesto da v celoti zamrznete zavarovanje, raje poiščite učinkovite načine, kako bi zmanjšali stroške zanj. Poskušajte poiskati najugodnejšo ponudbo tako, da preverite ponudbo različnih zavarovalnic. Za enako kritje lahko namreč pri eni zavarovalnici plačate precej več kot pri drugi. Čeprav se to morda zdi zelo očiten nasvet, pa je nedavna tržna raziskava pokazala, da 70 odstotkov kupcev stanovanjskih zavarovanj pregleda in podpiše le eno zavarovalno ponudbo in pogodbo.

contract.jpg

Kako izbrati pravo zavarovanje?

Čeprav nekatere zavarovalnice nudijo popust za tiste, ki hkrati zavarujejo tako hišo kot njeno opremo, to ni nujno najcenejša možnost. Včasih bi namreč prihranili, če bi podpisali ločeni pogodbi. Ko iščete pravo zavarovanje za vaš dom, vam priporočamo, da vzamete le tisto, kar resnično potrebujete. Zato je pametno, da sestavite popis vseh vaših stvari, da boste točno vedeli, kaj zares morate zavarovati. Upoštevajte pa tudi značilnosti okolja, v katerem živite, na primer stopnjo vlomov, naravne nesreče in drugo.

Vedno nova zavarovalna polica

Namesto da slepo obnovite zavarovalno polico, ko se izteče, vedno preglejte ponudbo drugih zavarovalnic, saj lahko drugje ponujajo cenejše zavarovanje. Če res najdete cenejšo ponudbo, jo predstavite vaši zavarovalnici in morda se bo borila za vas s popustom.

house_insurance_quote.jpg

Izboljšajte varnost v domu

Če izberete najcenejšo možnost zavarovanja, vam priporočamo, da vložite tudi v varnostni sistem doma. Nadgradite ključavnice, namestite varnostni in požarni alarm, v bivalne prostore pa dodajte tudi gasilni aparat. Če boste zmanjšali nevarnost, da se vaši nepremičnini kaj zgodi, se lahko bolj mirne vesti nagradite s cenejšim zavarovanjem.