Tako je imel velik vpliv tudi na videz Applovih stavb, tako velikih poslovnih središč kot trgovin značilnega steklenega videza. Nekatere značilne arhitekturne inovacije, kot so zavite steklene stopnice, je Jobs tudi patentiral. Na spodnji sliki je Applova trgovina v Šanghaju.

Poklon arhitektov, ki so delali za Jobsa in Apple

Lord Norman Foster, slavni arhitekt, ki dela na novem kompleksu Applovih poslovnih prostorov, se je Jobsu poklonil z besedami: ''Jaz in moji sodelavci želimo izkazati spoštovanje Stevu Jobsu. Tako kot milijoni drugih smo tudi mi bili globoko in pozitivno zaznamovani z inovacijami Steva in Appla, katerih imeni sta neločljivo povezani."

 

appleshanghai.jpg

"Bili smo deležni privilegija, da smo Steva osebno poznali. Bil nam je veliko več kot le stranka – bil je naš prijatelj, naš navdih, naš vzornik. Spodbujal nas je, naj razvijemo nov način gledanja na dizajn – da se tudi v nas odrazi njegova sposobnost krmarjenja med veličastno strategijo in najmanjšimi podrobnostmi, ki so jo sestavljale. Zanj ni bil noben detajl premalo pomemben. Ko je spraševal o glavnih naslovih našega projekta, se je hkrati poglabljal v njegov drobni tisk.

Bil je popolni perfekcionist. Kar je zahteval od drugih, je zahteval tudi od sebe. V teh dveh letih, ko smo delali zanj, smo postali boljši kot osebnosti in zagotovo modrejši kot arhitekti. Naše sodelovanje je bilo tako intenzivno in ustvarjalno, da se ga bomo spominjali kot resnično velikega dizajnerja in mentorja.''

Novi Applov poslovni kompleks

apple_campus3.jpg

Kompleks poslovnih prostorov, ki ga projektira Foster s svojimi partnerji, naj bi bil sicer zgrajen do leta 2015. Poleg glavnega poslopja za 13.000 zaposlenih, ki naj bi se raztezalo na več kot 26 hektarjih, naj bi kompleks zajemal tudi avditorij s tisoč sedeži, parkirišče, centralno tovarno za lastno proizvajanje energije in ogrevanje objektov, raziskovalno središče in center za fitnes.

Kompleks bo zgrajen v obliki kroga, v sredini pa bo dvorišče. Steve Jobs ga je opisal kot osupljivo vesoljsko ladjo, ki je pristala na Zemlji. Dejal je, da v njem ne bo mogoče najti niti enega ravnega kosa stekla, saj bo vse ukrivljeno.