Sosedovo ograjo lahko uspešno zakrijete z rastlinjem. Če se boste odločili za zimzeleno živo mejo, boste sicer porabili najmanj prostora, ki ga ob tem delu hiše ni veliko, in ograjo boste uspešno zakrili. Bo pa takšen videz dolgočasen.

maranta_267_1.jpg

Ker je ograja visoka 160 centimetrov, imate med okrasnimi rastlinami dovolj veliko izbiro, da jo skoraj v celoti zakrijete. Nikar ne sadite preveč podobnih rastlin v enakih razdaljah, saj boste s tem dosegli slabši videz kot z živo mejo. Zasaditev naj bo ob dovozni cesti najvišja, saj lahko tu zasadite tudi kakšno nižje listopadno drevo ali iglavec. V osrednjem delu je lahko zasaditev nižja; tu naj rastejo rastline, ki dosežejo višino do dva metra. V zadnjem delu posadite spet nekoliko višje rastline. Tukaj je tudi več prostora za oblikovanje nekoliko širše grede.

maranta_267_2.jpg

Glavnino zasaditve naj tvorijo zimzelene rastline. Tekstura rastlin naj bo raznolika, oblika naj bo enaka, omejite pa se pri barvah – izbirajte le različne odtenke zelene in modrikaste barve. Tudi podrast naj ne bo preveč živahna, lahko se celo omejite le na eno vrsto rastlin. Zaradi ozkega prostora je bolje, če med izbranimi rastlinami ni prevelikih variacij v videzu, obliki, barvi...

Toge oblike zimzelenih rastlin omehčajte z rastlinami z mehko teksturo, na primer z okrasnimi travami in praprotmi, ki bodo dobro uspevale na senčni legi.

Simona Klokočovnik, Maranta