Osupljivi vzorci mozaičnih ploščic

Mozaične ploščice so osupljive vzorčaste ploščice, ki so bile priljubljene v začetku prejšnjega stoletja, in če vam morda še vedno služijo, je očitno, kako zelo vzdržljive so. Če jih odkrijete pod preprogo in ugotovite, da so izgubile prvotni čar, jih enostavno obnovite! Mozaične ploščice ne slovijo le po svoji praktičnosti, ampak tudi po lepoti, saj poskrbijo, da vaša predsoba ne ostane neopažena.

Če ste si jih zaželeli za svoj dom, so na voljo tudi moderne različice tradicionalnih vzorcev. Povprašajte prodajalce v trgovinah s stavbnim pohištvom.

ploscice_mozaicne.jpg

Tople barve žgane gline

Čeprav jih največkrat povezujemo s kuhinjo, ploščice iz žgane gline lahko najdemo tudi v predsobah starejših hiš in stanovanj. Tople barve gostom ustvarijo občutek dobrodošlice, zaradi vzdržljivosti in praktičnosti pa se jih tudi umazanija ne prime tako hitro. Takšne ploščice za preprečevanje nastajanja madežev potrebujejo zaščito.

Če želite svoji predsobi dodati malce domačnega pridiha, lahko naročite ročno izdelane ploščice, poiščete rabljene, ali pa preprosto kupite nove – tudi takšne s starinskim videzom.

Vzdržljivi parket z značajem

Parket je zaradi geometrijskih vzorcev (zlasti v vzorcu ribje kosti), teksture in značaja vsekakor privlačna izbira za talne obloge v predsobi, saj vzbuja bogat in topel občutek. Povrhu vsega pa je še vzdržljiv, kar je v prehodnih prostorih, kakršna je predsoba, močno zaželeno.

Star parket lahko obnovite sami ali pa najamete strokovnjake. Seveda lahko starega zamenjate za novega ali pa poiščete rabljenega, kar bo vaši predsobi dodalo ščepec zgodovinskega vzdušja. Vsekakor pa poskrbite, da boste zadovoljni s poreklom svojih tal. Prepričajte se, da kupljeni kosi niso ukradeni ali odtujeni iz spomeniško zaščitenih stavb brez dovoljenja, in da ne vsebujejo strupenih kemikalij, temveč le tiste, ki so za ta material naravne in tradicionalno v uporabi.

parket_predsoba.jpg

Ladijski pod doda toplino

Če pod novejšimi talnimi oblogami v predsobi ne odkrijete lesenih tal, se še vedno lahko odločite za nakup novih ali rabljenih desk. Primerno pritrjen in redno sesan ladijski pod predstavlja vzdržljivo talno oblogo za predsobo. Ker ga lahko zbrusite ali na novo polakirate, vam bodo služil še dolga leta.

Tako kot parket tudi ladijski pod s svojim značilnim vzorcem predsobi doda značaj in toplino. Če boste polagali nove ali rabljene deske, bodite pozorni na trdoto lesa, saj boste potrebovali dovolj močnega, da bi vzdržal gosto prehodnost v predsobi. Dobro je vedeti, da so nekatere mehkejše vrste lesa dejansko lahko trpežnejše od trših – mehek les sicer pridobivamo iz iglavcev, tršega pa iz listavcev. Pri trgovcu se posvetujte in se odločite za les, ki je dovolj trpežen, da bo vzdržal pritisk v predsobi.

Domačno leseno stopnišče

Ne prezrite stopnišča, ki lahko v vaš dom vnese dobro mero domačnosti. V starejših domovih pod obrabljenimi preprogami morda odkrijete čudovit les. Lesu privoščite popravilo, odstranjevanje plasti barve in laka, stopnišču pa sveže lakiranje. Bodite pozorni na nevarnosti pri odstranjevanju stare barve in raje pokličite strokovnjaka, če ste v dvomih.

Les, ki je obdelan samo s prozornim premazom ali barvo, je na stopnicah lahko viden. Premislite o delnem ali celotnem barvanju stopnišča. Tako se lahko odločite, ali boste prebarvali zgolj navpično stranico, rob stopnice, ali pa kar celo stopnišče v eni ali celo v dveh barvah, če hočete na stopnicah ustvariti videz tekača. Pobrusite star les, nanesite osnovo, podlak in nazadnje svetlečo ali mat barvo – odvisno od tega, kakšno stopnjo sijaja želite.

Kot drugo možnost lahko izberete tekač, ki bo izpostavil lesene ali pobarvane stranice stopnic. Tkan tekač je modnega videza, obenem pa poskrbi, da je hoja po stopnicah tišja.

stopnisce_leseno.JPG

Eklektičen pridih s preprogo

Preproga ni ravno najboljša izbira, če želite v svoji predsobi doseči bolj tradicionalen slog. A v kombinaciji s starinskimi dodatki, kot so stojalo za dežnike, obešalnik, slike ali ogledalo, lahko predsobi podarite eklektičen pridih.

Če brez preprog enostavno ne zmorete, poskrbite, da izberete takšno, ki je dovolj vzdržljiva, da bo prenesla vsakodnevne obremenitve. Za takšno robustno preprogo posezite po modelih z 80-odstotnim deležem volne in 20-odstotnim deležem umetnih vlaken. Lahko izberete različne tipe preprog, vendar pazite na njihovo ustreznost, če jih nameravate namestiti tudi na stopnišču. Pozorni bodite tudi na to, da nekateri tipi preprog niso primerni za hišne ljubljenčke, ki bi jih lahko poškodovali s kremplji.

Nevtralni toni so še vedno najbolj zaželeni, vendar niso preveč primerni za predsobo, saj jih je težje obdržati čiste. Primernejša izbira so vzorčasti in temnejši modeli, na katerih se umazanija s čevljev ne pokaže takoj.