Zato bo naša ustvarjalna delavnica polna lepih misli na praznike in tudi na naše najbližje in prijatelje, ki jih bomo obdarovali. Pri delu se bomo zelo potrudili in rodila se bo tudi kakšna izvirna ideja.

okraski4.jpg
okraski2_267.jpg

Smrečice – naravne ali umetne

Po tradiciji naj bi bilo božično drevo naravna smreka ali jelka, toda že dolgo ni več tako. Sodobne smrečice so iz najrazličnejših materialov in vsako leto se pridruži pestri ponudbi še kakšna nova ideja. Tudi sama sem izdelala kar precej neobičajnih smrečic, nobena izmed njih pa ne more nadomestiti naravne božične smreke, ki vsako leto prinaša v domove duh in svežino narave. Če ste ekološko usmerjeni, kupite naravno smreko v loncu, ki jo lahko po tem, ko odsluži svojemu namenu, posadite nazaj v naravo.

okraski5_267.jpg

Kraljestvo obeskov

Krašenje novoletne smrečice izvira že iz antike, vendar okraševanja v tistih časih ne moremo primerjati z zdajšnjim razkošjem. Naše smrečice so kot bleščeče manekenke ali fine gospe z bogatega dvora, le malo jih še diši po skromnih domačih piškotih in zavitih bombonih. Izbira novoletnih obeskov je izredno pestra, kar omogoča industrijska izdelava okraskov, ki se je pojavila konec 19. stoletja. Seveda je tudi pri teh veliko ročnega dela, saj so nekateri obeski prave umetnine.

Sami lahko naredimo obeske na 1001 način. Lahko jih spečemo ali naredimo iz najrazličnejših materialov, lahko pa zgolj okrasimo osnove iz stiropora, papirja, plastike ali stekla. Tudi lepe pentlje so lahko lepa dekoracija za na smreko.

okraski7_276.jpg

Jaslice lahko izdelamo sami

Jaslice v času božiča postavimo pod božično drevo ali samostojno (cerkve), predstavljajo pa prikaz Jezusovega rojstva. Sestavljajo jih figurice Marije z detetom in Jožefa ter svetih treh kraljev, pastirjev, ovčk in drugih živali. Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu (Italija) obhajal božični večer v votlini nad vasjo, prva postavitev jaslic s figuricami pa je bila v samostanu Fussen na Bavarskem leta 1252. Pri nas na Brezjah obstaja muzej, kjer so na ogled jaslice z vsega sveta, imamo pa tudi društvo ljubiteljev božičnih jaslic. Figure za božične jaslice so poljubnih velikosti in iz različnih materialov, zato ne oklevajte in si naredite svoje božične jaslice v materialu, ki ga najbolj obvladujete. Naj bodo zares izvirne in po vaši duši.

okraski6_267.jpg

Darila naj bodo lepo zavita

Vsak izmed nas v življenju prejme veliko daril, za katera se sploh ne zmeni, kaj šele, da bi bil zanje hvaležen. Lep dan brez težav, sončni zahod, žvrgolenje ptic, prijazen nasmeh in topel stisk rok so darila, ki so mogoče več vredna od gmotnih daril, ki jih bomo prejemali in tudi dajali za novoletne praznike. Pa vendar, brez njih ne gre in temu se moramo ukloniti. Ne glede na to, ali bo darilo le skrbno pripravljen kozarec doma narejene marmelade, kvačkan prtiček ali kaj dragocenejšega, naj bo darilo lepo in razkošno zavito. Sicer darilo razvrednotimo, kajti tudi zavijanje daril je pozornost, ki jo posvetimo obdarovancu.