Prihranite čas in denar

Če račune plačate prek spleta, boste prihranili čas, ki bi ga sicer porabili za čakanje v vrsti na pošti, in denar, ki bi ga odšteli za nakup položnic, pisem in znamk, saj je provizija za plačilo prek spletne banke nižja. Po izračunu spletne revije The daily green bi lahko na letni ravni prihranili okoli 30 evrov. Zmanjšali pa boste tudi porabo papirja in izsekavanje lesa.

pay_online.jpg

Pri svoji banki preverite, ali je možno organizirati vse račune na enem mestu, da si poenostavite plačevanje. Po možnosti poslujte prek trajnika, ki vam avtomatično odbije zahtevan znesek z vašega osebnega računa. To je priročen način za odplačevanje ponavljajočih se računov, na primer kredita za hišo ali avto, telefonskega računa, stroškov za elektriko in plin in drugih obveznosti.

Morebitne zlorabe in napake

Pri plačevanju prek spleta, še posebno če plačujete prek banke, ustvarite elektronsko sled, ki jo nepridipravi hitro izsledijo, zato bi morali sledi za seboj vedno zakriti. Če spletnim mestom ne zaupate zaradi varovanja osebnih podatkov ali drugih zlorab, potem tovrstno plačevanje ni za vas, čeprav so običajno skrbi neupravičene. Prav tako se lahko zgodi, da se pri izpolnjevanju računa zatipkate in vnesete napačne podatke, kar je manj verjetno pri ročnem izpolnjevanju.

paperless_billing.jpg
 

Če se bojite, da bo vaš elektronski račun še bolj poln, ko boste prejemali elektronske račune, si ustvarite poseben elektronski poštni naslov samo za to. Če elektronske pošte ne preverjate redno, pa se raje izognite takšnemu plačevanju. Če boste želeli spremeniti spletni poštni naslov, boste o tem morali obvestiti vse, ki vam pošiljajo račune, tako kot če bi spremenili stalni naslov.