Psi čuvaji morajo namreč prestati ustrezen trening, da so socializirani in usposobljeni za hišne čuvaje. Sposobni morajo biti opozoriti lastnika na navzočnost vlomilca, morajo pa tudi agresivno lajati, da prestrašijo nepridiprave. Veliko pasem pa ni naravno primernih za to vlogo.

Katere pasme so najboljše

Najboljši čuvaji so dobermani, bulmastifi, rotvajlerji, bulterierji in nemški ovčarji. Poleg tega, da imajo instinkt za čuvanje, so namreč tudi dovolj veliki, da naženejo strah v kosti tatovom. Najslabše pasme pa so zelo majhni ali preveliki psi ter tisti, ki so zelo energični.

german_shepherd_guard_dog.jpg

Kako izberete pravega psa

Pri izboru ustreznega psa čuvaja vam priporočamo, da upoštevate predvsem okolje, v katerem živite. Če živite v mirni soseski, čuvaja ne potrebujete. V tem primeru si raje kupite psa, ki bo v opozorilo takoj začel lajati, vendar pa bo na splošno prijazen.

Tudi pes čuvaj je vaš domači ljubljenček, zato izberite takšnega, ki ga boste lahko obvladovali. Najboljši čuvaji ne marajo ljubkovanja in se hitro razjezijo, zato niso najprimernejši za družine z otroki.

Treniranje psov

Psa čuvaja sicer lahko kupite, vendar je priporočljiveje, da si omislite mladiča, ki ga potem vodite na treninge. Le tako ga boste namreč imeli pod nadzorom, saj se bo najlažje povsem navadil na vaše ukaze in na varovanje vašega doma. Idealno je, če mladička, starega od pol do enega leta, takrat prvič predstavite pasjemu trenerju, ki ga bo naučil poslušnosti, izpolnjevanja ukazov in nadziranja agresije.

guard_dog_training_classes1.jpg

Pisno obvestilo

Če vaš dom varuje nevaren pes čuvaj, morate na vrata dvorišča ali vrata ograje, ki jih obiskovalci najprej zagledajo, nujno pritrditi opozorilno tablo z napisom Pozor, hud pes! S tem opozorite nepridiprave na potencialno nevarnost in jih že takoj odvrnete od nelegalnih podvigov.