V sobi želim imeti dovolj veliko omaro za shranjevanje oblek, tako viseči del kot police. Kar nekaj prostora je treba nameniti tudi šolskim knjigam in zvezkom. Če je kje še kaj prostora, kakšen predal ali polička, je to dobrodošlo. Manjka še primerna miza za dijaka in kasneje študenta. In seveda postelja. Za posteljo, ki naj bo na tleh (ne pograd ali kaj vmesnega), bi želela, če je to sprejemljivo, da je široka 120 cm ter ima dva velika predala, namenjena shranjevanju. Tla sobe so lamelni bukov parket, v sobi pa je preproga. Želim vam veliko dobrih idej in njihovih realizacij, predvsem pa lep dan! Tanja


Vaša mladinska soba ni nič kaj preveč zapletena. Pozicije sten in odprtin narekujejo postavitev pohištva. Takoj v levem kotu predlagam, da postavite omaro iz dveh delov, postelja naj bo nekoliko širša (200 krat 120 cm), pravzaprav vidim v sobi samo eno pozicijo zanjo.

Preostanek prostora pa je namenjen nočni omarici in pisalni mizi pod oknom. Ker je pod oknom tudi radiator, predlagam, da v mizno ploščo umestite perforiran kovinski vložek, ki bo omogočil kroženje zraka. Polico lahko pritrdite na steno nad mizo.

Darja Hughes, dipl. design. inter.

www.design-hughes.si

Še dva predloga ureditve sobe za sina

Pozdravljeni!

Mogoče se vam bo zdelo malce predrzno, vendar smo v časih, ko se moramo vsi truditi biti še boljši in ko je pravzaprav še kako pomembno, kako porabimo svoj težko prisluženi denar. Zatorej sem se odločila, da za gospo Tanjo, ki prosi arhitekte za nasvet, pošljem še dve možni varianti postavitve opreme za sina-dijaka, kasneje študenta. Poleg tega je soba v stanovanju, torej je še kako pomembno, da je izkoriščen vsak centimeter. In ker bo služila za daljše časovno obdobje, je maksimalno izkoriščen, domišljen in funkcionalen prostor tudi prihranek denarja.

Sicer nimam točnih mer prostora, zato mi je osnova bil objavljen tloris.

Varianta A

soba_za_sina1.jpg

Postelja ostane na isti lokaciji, kot je že bila po prvotnem nasvetu arhitektov, čeprav je moje mnenje, da je pozicija glave na »zunanji« steni prostora neprimerna, poleg tega je ponoči med spanjem nemogoče imeti odprto okno. Omare premaknemo na isto steno, kot je postelja in s tem pridobimo približno 25 centimetrov dodatne dolžine za omaro, ki jo lahko izkoristimo tudi le kot omaro s policami, za knjižno omaro ali za odlaganje. Lahko pa namesto garderobne omare dolžine 110 centimetrov izberemo dolžino 90 centimetrov, ki je bolj pogosta, standardna in zato pri nakupu opreme tudi cenejša, ter ima več možnosti izbire. In tako dobimo še eno omaro dolžine 45 centimetrov. Omare so pri taki postavitvi lahko višje in je tako prostor maksimalno izkoriščen.

Pisalna miza se postavi pravokotno na okno, zaradi česar je lahko precej daljša (današnja mladina potrebuje čim večjo delovno površino zaradi tega, ker je vsaj 60 centimetrov zasedene z monitorjem in tipkovnico) in je tako omogočen tudi nemoten dostop do okna (za zračenje, kot tudi za pomivanje - še toliko bolj mora biti dostopno, če je v višjem nastropju bloka. Tako postavljena miza pa omogoča sedečemu tudi pregled nad prišleki v sobo, ki v teh letih ravno niso zaželeni. Še manj pa presenečenja ob vstopu. Ker je miza daljša, se nad njo še vedno postavi stenska polica, ki je tako tudi bolj praktična, ker ni možnosti za »butanje« v njene vogale.

Varianta B

soba_za_sina2.jpg

Ta postavitev se mi zdi vsekakor boljša. Lokacija postelje je ob notranji steni stanovanja, omogoča pogled na okno, ki je ob jutranjem prebujanju vedno zelo dobrodošel, še toliko bolj, če je okno na vzhodni strani. Torej je potrebno to obvezno izkoristiti. Notranje stene so tudi nekako toplejše in zaradi tega veliko primernejše za spanje ali naslanjanje. Okno pa je lahko nemoteno odprto tudi ponoči, kar še kako prav pride v vročih poletnih nočeh. Nočna omarica je pri tej varianti lahko večja, daljša, narisala sem jo v dimenziji L60/P45. Dolžina omar ostane nespremenjena, kot tudi pozicija in dolžina pisalne mize.

Še vedno pa pri tej postavitvi ostane dovolj prostora za kakšen udoben stol za obiskovalce-prijatelje in ob pisalni mizi za postavitev tudi manjšega TV-aparata. Upoštevati moramo, da bo to bivališče mladostnika do njegovega 23. ali 24. leta, kar pomeni, da je to prostor za odraslo osebo, ki potrebuje tudi zasebnost.

Predalov pod posteljo ne bi dajala, ker tudi ni potrebe. Če bi bilo treba, se lahko izkoristi še prostor nad nočno omarico in posteljo. Vsekakor pa bi predlagala, in ker v tem primeru obstaja možnost, da izberete izvenstandardno dimenzijo postelje 120/210 centimetrov, da je vzmetnica na njej vsaj dimenzije 120/200. Otroci so dandanes veliko večji. Res je, da bo nekoliko dražja, vendar je še kako pomembno, da spimo udobno in se d dobra odpočijemo.

Upam, da bo gospe Tanji v pomoč moje razmišljanje in tlorisne postavitve opreme, ter se bo tako lažje odločila za tisto najbolj »ta pravo«.

Lep pozdrav!
Mojca Padovnik, Virtu