Velika Britanija bo prva država, ki bo v naslednjih desetih letih zahtevala pametne števce v prav vsakem domu, sledile pa ji bodo tudi druge, vključno s Slovenijo. Pametni števci so namreč nadgradnja standardnih števcev za merjenje elektrike in plina, ki elektronsko zbirajo podatke o energijski porabi.

smart_meter.jpg

Prednosti pametnih števcev

Prva prednost tovrstnih števcev je, da odčitavanje ni več potrebno, saj bo naš dobavitelj energije redno prejemal informacije o energijski porabi posameznega gospodinjstva. Računi za elektriko ali plin bodo zato natančnejši, saj bomo vedno plačali točno toliko, kot bomo porabili. Obenem pa bomo porabo lahko tudi spremljali na prenosnem domačem zaslonu, ki je sestavni del naprednega števca. Zaslon nam bo omogočil tudi primerjavo energijske porabe v različnih časovnih obdobjih.

smart_meter_001.jpg

Prav tako bodo pametni števci beležili, koliko energije pridobimo z obnovljivimi viri energije, na primer s solarno ali geotermalno energijo. Števci bodo zato tudi v pomoč pri prodaji odvečnih količin energije nazaj v omrežje, če jih bodo seveda uradni ponudniki pripravljeni sprejeti.

Kako pomagajo prihraniti energijo

Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko s pametnim števcem prihranimo od pet do deset odstotkov energije. Prek zaslona bomo namreč lahko odčitali količino porabljene energije, kar nas bo tudi spodbudilo, da začnemo z energijo ravnati pametneje in porabljati tok le takrat, kadar je cenejši. Tako bomo v katerem koli trenutku obveščeni, če je poraba (pre)velika in koliko konkretno nas to stane.