Razdelitev vrta

Priporočamo vam, da se pri načrtovanju vrta držite določenih praktičnih pravil. Če boste vrt razdelili na več območij, boste lahko delo na posameznih predelih opravljali ločeno in tudi večkrat po malem. Zato naredite več gredic, ki jih med seboj pregradite: ena naj bo za cvetlice, druga za solate, tretja za drugo zelenjavo, na četrto pa posadite okrasno travo.

gredice.jpg

Dodajte kompost

Zemlja na vrtu je največji razlog za (ne)uspešno rast rastlin. Kakovostna zemlja bo namreč nahranila korenine in celo rastlino, ki bo tudi bolj odporna na  bolezni. Z dodajanjem komposta boste najlažje omogočili bolj zdravo rast, zato pa boste imeli manj dela pri vzdrževanju vrta in zatiranju bolezni.

Sadite le tisto, kar bo zagotovo zraslo

Verjetno ste že opazili, da nekatere sorte rastlin preprosto ne uspevajo najbolje na vašem vrtu. Morda je to zaradi delne sence, kisle zemlje ali preprosto, ker rastline zahtevajo drugačne podnebne pogoje. Nikakor ne vztrajajte in raje naslednje leto posadite tiste vrste rastlin, ki bodo zagotovo uspevale.

Mulčenje tal

Kot smo že velikokrat omenili: če ne želite pol leta prečepeti v vrtu in odstranjevati nadležnega plevela, potem po tleh dodajte nekaj mulčenja. Sloj slame, listja ali vejic dodajte na tla okoli rastlin, saj boste z njim onemogočili rast plevela ter zmanjšali izparevanje vode iz tal in potrebo po zalivanju.

mulch5.jpg

Namakalni sistem

Odločite se za namakalni sistem, saj boste z njim rastlinam omogočili boljšo rast. Sčasoma boste tudi prihranili dragoceni čas in denar, ki bi ju sicer porabili za vrtnarjenje. Danes so na voljo relativno poceni in prilagodljivi sistemi za namakanje, primerni za vse velikosti vrta.

Obrezovanje sadnih dreves

Če imate na vrtu več sadnih dreves, si olajšajte košnjo zelenice tako, da vse veje do višine enega metra od tal odrežete. Robove travnika pa po možnosti obložite z lesenimi, kamnitimi ali plastičnimi pregradami.