Seveda h kovinskemu jedru kamina spada tudi obloga, s katero kamin postane končen izdelek oziroma dovršena grelna naprava, ki učinkovito opravlja svojo nalogo. Na trgu se pojavljajo gradbeni materiali različnih kakovosti in cenovnih razredov. Pri snovanju kamina se moramo vprašati, kako in na kakšen način moramo izvesti obzidavo, da bo naš kamin zgrajen kakovostno in bo deloval pravilno.

Pečarski materiali

Kaminski vložek je jedro kamina, ki šele s pravilno obzidavo postane popolna grelna naprava. Izbira nekvalitetnega materiala ali napačnega načina obzidave lahko pripelje do tega, da imamo doma neučinkovito ali celo nevarno napravo. S strokovno izvedeno obzidavo lahko lastnosti kaminskega vložka prilagajamo našim potrebam. S spreminjanjem obzidave spreminjamo časovno oddajanje toplote in s tem omogočimo bolj ugodno in udobno ogrevanje ter podaljšamo življenjsko dobo naprave.

V zadnjih letih so se pojavili novi visokotehnološki materiali, ki omogočajo izdelavo vrhunskih izdelkov v pečarski stroki. Lastnosti teh materialov določajo tudi način delovanja naprave in z izbiro si lahko kamin zamislimo skoraj povsem po svojih željah.

Naštejmo materiale. Pečarski šamot zaradi svoje sposobnosti velike akumulacije toplote omogoča pridušen prehod toplote iz notranjosti kamina v prostor in tako poskrbi za enakomerno porazdelitev toplote po obodu, ki se potem enakomerno odvaja v prostor. Liti šamot je material, ki zaradi primesi silicijevega karbida omogoča hiter prehod toplote v prostor. Plošče kaminbau pa so narejene iz materiala, ki omogoča hiter prehod toplote iz notranjosti oboda v prostor. Hkrati ima ta material sposobnost akumulacije toplote in v sebi zadržuje toploto, ki jo obod seva še dolgo po tem, ko ogenj že ugasne. Predstavljajo torej kombinacijo obeh, pečarskega šamota in litega šamota.

Vrhunska kakovost in praktična montaža

Vsi ti materiali so kakovostni in so vrhunski izdelek, poleg tega pa so zelo praktični pri montaži, saj z njimi lahko tvorimo praktično vse oblike. Naj vas opozorimo še na to, da plinobeton kot tak ni primeren material za obzidavo kamina, prav tako tudi ne mavčne plošče. Plinobeton je namreč tudi izolacijski material, kar pomeni, da zadržuje toploto v notranjosti kamina in je ne prevaja v prostor ter je tudi ne akumulira, kar lahko povzroči pregrevanje kamina in onemogoča pravilno delovanje naprave. Pri mavčnih ploščah je situacija podobna, tako da proizvajalci kaminov odsvetujejo uporabo teh materialov za obzidavo kaminov. Plinobeton je mogoče uporabiti le za podstavke, in sicer zaradi uporabnosti, lahkega oblikovanja in enostavnosti zidanja.