To je program, v katerem je Stihl vodilen, govorili pa smo tudi o drugih izdelkih iz programov Stihl, Viking in Fiskars, ki jih zastopa podjetje Unicommerce iz Logatca.

Februarja letos smo predstavili Stihlovo novost, drugi najmanjši model profesionalne žage stihl MS 241 C-M. M pomeni M-Tronic, gre pa za elektronsko vodeni sistem uplinjača z motorjem stihl 2-Mix, ki v kombinaciji zmanjšata emisijo izpušnih plinov za več kot 70 odstotkov v primerjavi s klasičnim dvotaktnim motorjem, poleg tega pa tudi porabo za približno 20 odstotkov. Prihodnje leto bodo začeli veljati novi, strožji zakoni v EU glede emisij izpušnih plinov in tako so novi stroji in tehnične rešitve deloma tudi posledica zaostrenih zahtev.

stihl_2672.jpg

Na področju motornih žag pri Stihlu nikakor ne na račun morebiti manjše moči, ampak so vse rešitve dodatne prednosti. Žaga je idealna za klestenje, nikakor pa to ni le žaga, ki jo boste uporabljali samo za redčenje gozda. Ima 42,6 cm³ motor z močjo 2,2 kW, dvotaktni motor s tehnologijo 2-Mix v kombinaciji s štirikanalno tehnologijo vbrizgavanja goriva pa ob manjši emisiji in 20-odstotni manjši porabi goriva zagotavlja odličen navor, kar pomeni, da se žaga ne ustraši niti najdebelejših in najtrših hrastov tja do 70 cm premera.

Primerjava

Kasneje smo primerjali žagi 361 in lansko novost 362 z novim sistemom predfiltracije, ki se odlično obnese. Zagotovo je bil zanimiv tudi test farmerske žage MS 291, stroja, ki je bolj namenjen občasnim uporabnikom.
Opremljena je z dovolj močnim motorjem 2-mix, s predseparatorskim filtrom, zaradi znižanja cene nima dekompresijskega ventila, nekatere rešitve pa so izvedene za pogosto uporabo, vendar ne profesionalno. Skratka žaga, ki vam jo lahko mirno priporočimo kot univerzalno žago za domačega uporabnika. Dovolj močno in okretno ter predvsem kakovostno izdelano.

stihl_267_1.jpg

Spomladi smo vam predstavili tudi set akumulatorskega orodja za delo okoli hiše. Akumulatorsko motorno žago, puhalnik in akumulatorske škarje. Zagotovo gre za izdelke, ki so privlačni, nakup akumulatorskega orodja pa se izplača takrat, ko imate različne stroje za delo okoli hiše, predvsem zaradi cene akumulatorjev, ki so sicer univerzalni za različne stroje. Vsekakor gre za odlične izdelke, akumulatorske baterije so presenetljivo močne, stroje pa odlikuje Stihlova kakovost.

Bralcem priloge Moj dom smo jeseni predstavili 8. državno prvenstvo profesionalnih sekačev oziroma gozdnih delavcev in pripravili pogovor z drugim na tekmovanju, Ivanom Gnusom.

S sekiro v roki

Novembra pa smo vzeli v roke sekire. Podjetje Unicommerce iz Logatca je namreč konec leta 2008 v svojo ponudbo uvrstilo tudi program izdelkov finskega podjetja Fiskras Garden Tools, ki je vodilno pri razvoju orodij za vrtnarjenje. V svoji ponudbi imajo različne škarje in klešče ter žage za obrezovanje drevja, lopate, grablje in vile za delo na vrtu, nože in bruse, odstranjevalnike plevela in obiralnike sadja, posebno pa je njihov program poznan po odličnih sekirah.

stihl_267_3.jpg

V seriji imajo sekire za kampiranje, tesarjenje, univerzalne sekire in sekire za cepljenje lesa. Ročaji so izdelani iz obstojnega in lahkega poliamida, okrepljenega s steklenimi vlakni, površina je nedrseča in zagotavlja varen prijem. Material rezil je finsko ogljikovo jeklo, kovano v utopu, s teflonsko prevleko. Ostrina in kvalitetno toporišče sta recept za učinkovito sekanje, predvsem pa je največ vredno tisto: ne more se sneti.

Črta pod testi

Potegnimo črto pod testi: žage so se odlično izkazale, ostali izdelki tudi, vsekakor pa morate ob nakupu motorne žage in tudi katerega koli drugega stroja vedeti, za kaj in koliko boste uporabljali določen stroj. Nesmiselno je kupiti izdelek za profesionalce in potem z njim delati le včasih, hobi motorna žaga, ki je seveda cenejša, pa ne bo zdržala profesionalnega dela osem in več ur na dan. Ampak pri vseh strojih in delu z njimi bodite pozorni na troje: dober in vzdrževan stroj, vsa potrebna varnostna oprema in tudi usposobljen delavec.

stihl_267_4.jpg

Naj ob tem poudarim še nekaj: nekoč je v Sloveniji večino najtežjih del poseka opravil kar sam lastnik gozda, danes pa se številni odločajo za najem profesionalnih sekačev. Račun je preprost: ker je delo hitreje opravljeno, predvsem pa kakovostno in z najmanjšo možno obremenitvijo gozda zaradi poseka (uničenje mladic in drugega drevja zaradi padca drevesa) in hkrati tudi primerno ukrojeno, kar v bistvu na koncu pomeni celo nižjo ceno poseka, kot če bi delo opravili sami. S tem, da se potem lastniki sami lotijo kleščenja in pospravljanja, pa tudi poseka manjših in tanjših dreves. In žaganja drva ter sekanja polen.

Tako, za letos končujemo teste, prihodnje leto pa naprej...