Hiša zraven Seattla se imenuje Ellis Residence, razteza pa se na 780 kvadratnih metrih površine. Njen lastnik si je zaželel trajnostno naravnan dom, ki čim manj ogroža okolje in je na pogled tudi zelo moderen.

Obnovljivi viri energije

Zaradi tega so v hišo vgrajeni sistemi za pridobivanje energije iz obnovljivih virov; geotermalni sistem, fotovoltaične celice na strehi, solarno ogrevanje vode in pametne tehnologije. Ti omogočajo, da je energijska poraba v domu za kar 70 odstotkov nižja v primerjavi s klasično zgrajeno hišo. Zgradba obenem izkorišča deževnico, saj ima na z zelenjem porasli strehi nameščene zbiralnike in vodne cisterne za shranjevanje vode, ki jo stanovalci uporabijo predvsem za zalivanje rastlin v okolici doma.

ellis_residence.jpg

Estetsko privlačen dom

Arhitekturni projekt ima zaradi naprednih tehnologij  zelo malo vpliva na okolje, saj je bila med drugim večina gradbenih materialov (predvsem les in kamen) pridobljenih iz lokalnega okolja. Poleg tega, da ima hiša okolju prijazne poteze, je tudi njena notranjost opremljena okusno in moderno.

ellis_residence_by_coates_design_v_clanku.jpg

Več fotografij tega trajnostnega ameriškega doma pa si oglejte v naši fotogaleriji.