Mačke ne poznajo meja

Mačke so trmaste, samosvoje in vedno v vlogi lovca, zato rade raziskujejo in se ne ozirajo na meje. Rade plezajo po ograjah in po balkonskih vzpenjavkah ter celo urinirajo po gredicah, če si ogledajo "okusnega" vrabca na robu strehe. Zato se izognite morebitnim težavam in škodi, ki vam jih mačke lahko povzročijo na vrtu. To boste najlažje storili, če v oddaljenem kotu vrta nasujete kup peska, na katerem bo mačka lahko opravljala potrebo. Deževnica bo urin iz kupa lepo sprala, iztrebke pa vsake toliko zberite z grabljicami in odstranite s kupa.

cat_garden.jpg

Mačkam vsekakor pustite, da glodajo travo, saj tako urejajo svojo prebavo. Bolj strogi pa ste lahko glede lova na ptice – veliko mačk sicer težko ujame zdravo odraslo ptico, a nekaterim vendarle uspe. Za vsak primer ptičje krmilnice postavite na odprto jaso sredi vrta, v grmovje pa nasujte suho listje, tako da se mačka ne more potihoma prikrasti in presenetiti nič hudega slutečo ptico.

Igrivi psi

Psi se ravno tako izredno radi zadržujejo na vrtovih, prekopavajo gredice in med tekanjem sem ter tja lajajo na mimoidoče. V zvezi s tem pa upoštevajte nekaj opomb. Prva izmed njih je, da se dobro naučen pes giblje samo znotraj ograjenega prostora, saj dobro ve, kje je lastnikovo zemljišče in kje več ni. Psi, ki brezglavo tavajo okoli, niso ne priljubljeni ne cenjeni, običajno pa vam lahko povzročijo tudi težave s sosedi ali zakonom. Upoštevajte, da je pes socialno bitje, ki mu ni dovolj le osamljeno tekanje po majhnem vrtu, ampak potrebuje tudi igro s človekom in redne sprehode.

dog_in_garden.jpg

Pametno je, da na vrata vrta ali dvorišča pritrdite napis Pozor, pes! Tako boste obiskovalce pripravili na kontakt in potrebno previdnost, saj so psi lahko zelo zaščitniški in agresivni, če opazijo nekoga, ki se v tišini premika proti vhodnim vratom doma. Madeže urina, ki jih je kosmatinec pustil na zidovih, pa očistite z detergentom in dezinfekcijskim sredstvom.