Španski arhitekti so vdihnili življenje objektu, ki je bil prej zapuščen in razpadajoč skedenj. Pri tem so pokazali izredno spoštovanje in skrb do okolja, saj so poleg energijsko učinkovitih materialov in tehnologij v projekt prenove vključili tudi reciklirane gradbene materiale iz starega skednja.

Kamen in les

Prenovljena hiša se danes razteza na 321 kvadratnih metrih površine, zgrajena in opremljena pa je v trendovskem rustikalnem stilu. Stoji v kotu petih hektarov velike posesti. Fasada hiše je izdelana iz originalnega lokalnega kamna, končna zunanja podoba hiše pa je dopolnjena še z drugimi naravnimi materiali, kot je denimo les. Podporni zidovi okoli hiše delujejo kot linearni podaljški, ki dom povežejo z okoliško krajino.

abaton_hisa_9.jpg

Solarna in hidroenergija

Prikupna hiša proizvede zadostne količine energije skozi vso leto. Poleti za to poskrbijo zbiralniki solarne energije, ki odvečne količine energije shranijo v akumulatorsko baterijo; pozimi pa hidroturbine, ki energijo proizvedejo s pomočjo bližnjih voda. Z uporabo čistih obnovljivih virov energije je zagotovljena polna oskrba hiše z elektriko skozi vse leto, kljub temu, da objekt stoji na oddaljeni lokaciji sredi podeželja.

abaton_hisa_2.jpg


V naši fotogaleriji pa so oglejte še več posnetkov okolju prijazne hiše Extremadura Estate.