Izboljšajte izolacijo

Včasih je najpreprostejša rešitev tudi najučinkovitejša. Če želite prihraniti energijo za ogrevanje doma, lahko zmanjšate gretje tako, da stanovanje dodatno izolirate. Izolacija sten in stropa nam namreč pomaga zmanjšati uhajanje toplega zraka pozimi, medtem ko poleti preprečuje vročini, da bi prodrla v notranjost.

Sistem za pridobivanje solarne in vetrne energije

Razmislite o obnovljivih virih energije in si po možnosti kupite zbiralnike solarne energije, ki jih namestite na primer na streho ali drugo sončno mesto v okolici hiše. Začetna investicija se vam bo dolgoročno splačala. Če živite na podeželju oziroma na vetrovnem področju, pa si omislite vetrne turbine za izkoriščanje moči vetra. Oba sistema lahko kombinirate, namesto njiju (ali poleg) pa lahko energijo pridobivate tudi iz drugih obnovljivih virov, denimo s pomočjo geotermalne črpalke.

house_with_solar_and_wind_energy.jpg

Zamenjajte razsvetljavo

Če tega še niste storili, vse stare sijalke zamenjajte z energijsko varčnejšimi, saj bodo zdržale dlje in vam obenem prihranile električno energijo. Kjer in kadar je to le mogoče, uporabljajte naravno svetlobo namesto umetne, ki jo v notranjost stanovanja spustite skozi čim več oken.

Povečajte energijsko učinkovitost sistema ogrevanja vode

Grelnik vode in vodovodne cevi dodatno izolirajte, kupite pa lahko tudi energijsko varčnejšo kurilno peč. Na temperaturnem termostatu grelnika zmanjšajte temperaturo, da doseže največ 120 stopinj, s čimer preprečite tudi morebitne opekline. Stari grelnik zamenjajte z novim inovativnim grelnikom vode brez rezervoarja, saj takoj in neposredno segreje vodo.

tankless_water_heater.jpg

Reciklirajte odpadno vodo

Reciklirajte odpadno vodo, ki odteče iz kopalne kadi, prhe, umivalnika, pralnega stroja ali druge gospodinjske naprave. Na voljo so na primer straniščne školjke z integriranim umivalnikom, ki odpadno vodo, s katero si umijete roke, reciklirajo v vodo za splakovanje stranišča. Druga možnost je, da odpadno vodo preusmerite v zbiralnik, iz katerega nato napeljete cev do vrta. Odpadno vodo in deževnico lahko ponovno uporabite za zalivanje rastlin, ki niso užitne.