Mednarodna konferenca in odprtje razstave

Uvod v teden arhitekture in prostora je nocojšnja mednarodna konferenca z naslovom Arhitektura za jutri, ki se bo začela ob 20. uri. Na njej bodo udeleženci iskali odgovore na vprašanje, kako danes graditi boljšo arhitekturo za jutri, saj upoštevanje interdisciplinarnih vidikov spreminja načrtovanje v izjemno zahtevno dejavnost. Ta zahtevna dejavnost sili vse udeležence pri načrtovanju in gradnji: projektante, investitorje, proizvajalce in izvajalce k vzpostavitvi učinkovitega sodelovanja, neprestanega raziskovanja in izobraževanja v integrirano načrtovanje.

mao_cufarjev_trg.jpg

Letna pregledna razstava Slovenska arhitektura in prostor 2011, ki je v arhitekturnem muzeju na ljubljanskih Fužinah na ogled od danes zvečer do konca oktobra, prikazuje dela članov zbornice. Na razstavi so predstavljeni z nagrado zlati svinčnik za odlično realizacijo v zadnjih petih letih nagrajeni projekti ter 64 projektov s področja arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja, ki so kandidirali za nagrado. V oktobru pa se bodo razvrstili tudi drugi dogodki, katerih cilj je osveščanje in izobraževanje javnosti o pomembnosti sodelovanja v procesih gospodarjenja s prostorom.

Vrsta izobraževalnih dogodkov

V sobota, 8. oktobra, ste ob 11. uri vabljeni na voden ogled prenovljenega Čufarjevega trga na Jesenicah pod strokovnim vodstvom arhitekta Marka Studena. Čufarjev trg je verjetno najpomembnejša jeseniška urbana površina. Cilj ureditve je bil ustvariti programsko pestro večnamensko površino, ki služi kot mestni trg ter koncertno in družabno prizorišče hkrati. Na ustvarjalnici z naslovom Krajinska arhitektura, ki bo potekala v nedeljo, 9. oktobra, ob 11. uri pa bodo otroci ustvarili objekte, ki so v prostoru čim bolje skriti, in iz njih opazovali dogajanje v okolici. Vodila jo bo krajinska arhitektka Taja Sever. Delavnica sodi v akcijo Z igro do dediščine.

mao_grad.jpg

Obiskovalce bosta v nedeljo, 9. oktobra, ob 11. uri po razstavi Oblikovanje republike popeljala Vaso J. Perović in Dragan Arrigler. Vasa J. Perović je arhitekt in eden od ustanoviteljev arhitekturnega studia Bevk Perović arhitekti, Dragan Arrigler pa je fotograf, pisec in v zadnjem času tudi predavatelj na področju digitalne fotografije. V četrtek, 13. oktobra, ob 17. uri pa bo sledil še voden ogled po Ljubljanskem gradu z arhitektoma Majdo Kregar in Miho Kerinom iz projektivnega biroja Ambient, po načrtih katerega potekajo na gradu prenovitvena dela. Ogled, ki se bo začel na spodnji postaji tirne vzpenjače, je brezplačen, udeleženci plačajo le vstopnico za vzpenjačo.