Če vam je všeč okolica, kjer stanujete, se morda ne boste želeli preseliti drugam, zato je gradnja dodatnega nadstropja ena izmed možnosti za razširitev življenjskega prostora. Nadgradnja je lahko tudi bistveno cenejša kot nakup nove hiše, vendar se je treba na dela temeljito pripraviti.

nadzidek_simbolicno.jpg

Preučite temelje

Preden začnete s projektom, je priporočljivo dobiti nasvet gradbenika – morda vaši temelji niso dovolj trdni za dodatno nadstopje. To namreč zahteva močne zidove in podporne stebre, ki bodo morali prenesti dodatno težo. Ko pridobite zeleno luč strokovnjaka (in vse druge potrebne uradne dokumente ter dovoljenja), se lahko pomaknete na naslednjo fazo projekta. Če boste morali ojačati nosilno konstrukcijo, naj opravljena dela ponovno preveri strokovnjak za konstrukcije.

Koliko prostora pravzaprav potrebujete?

Odločite se o številu sob, ki bi jih radi imeli v novem nadstropju. To vam bo pomagalo določiti, koliko prostora potrebujete. Glede tega se je dobro odločiti že na začetku, saj lahko nato načrtujete, kam boste umestili dodatne prostore, ki ste si jih zamislili, in začeli pripravljati načrte za širitev.

nadzidek.jpg

Umaknite streho in zgradite stene

Da lahko začnete graditi, boste morali umakniti streho. Najverjetneje boste pri tem potrebovali žerjav, najbolje pa je za ta dela najeti strokovnjake. Ko je streha umaknjena, lahko začnete s postavljanjem tal in stropa. Debelina stropa prvega nadstropja in tal drugega naj znaša najmanj 30 centimetrov, nato pa zgradite še ogrodje sten.

Dodajte stebre

Stebri so nujni za podpiranje tal in stropa. Ko jih vgradite, dodajte še nujne vodovodne cevi in električne kable, nato pa lahko ponovno začnete polagati strešnike in opravite še zadnja dela – pleskanje in opremljanje.

Nujno je, da delo opravite varno in počasi, hitenje namreč lahko naredi več škode kot koristi. Z dobro osnovo in trdno nadgradnjo boste brez dvoma dobili dobre rezultate, vaša hiša pa bo lahko nudila zavetje tudi prihajajočim generacijam.