Magnetne kroglice so pravzaprav magneti, prekriti z nikljem; vsaka kroglica pa ima negativen in pozitiven pol, zato je možno neskončno kombinacij pri oblikovanju. V paketu običajno dobite dvesto ali več kroglic, iz katerih lahko sestavite poljubne oblike. Vendar pa kroglice ob zaužitju resno ogrožajo zdravje otrok in hišnih živali!

Kroglice lahko hitro vdihnemo ali pogoltnemo

Te namizne igrače za odganjanje stresa so namenjene le odraslim, zato je bolje, da ne pridejo v roke najmlajših ali najstnikov. Malčki namreč lahko kaj hitro vdihnejo ali pogoltnejo tako majhen košček magneta, medtem ko lahko starejši mladostniki magnete uporabijo na napačen način, denimo kot piersing.

magnetne_kroglice_3g.jpg

Če zaužijete dve ali več kroglic, se lahko te v telesu medsebojno privlačijo, pri tem pa povzročijo poškodbe, kot so zastrupitev krvi, blokado črevesja, poškodbe želodca in celo smrt. Magnetno kroglico je treba iz organizma odstraniti s kirurškim posegom, poškodovan želodec in črevesje pa operirati oziroma zakrpati. Starši se morajo zavedati resne nevarnosti, povezane z na videz nedolžnimi magneti, ki lahko poškodujejo notranje organe in celo povzročijo smrt. Takšni magneti so že prepovedani v igračah, namenjenih mlajšim od 14 let.

Preventivni ukrepi

Da boste preprečili zaužitje miniaturnih magnetnih kroglic, jih shranjujte na varnem ter otrokom in živalim nedosegljivem mestu. Še posebno bodite pozorni na ohlapne kose magnetov – redno pregledujte prostore, kjer se zadržujejo otroci, da pravočasno najdete izgubljene magnetne kroglice. Če sumite, da je vaš otrok magnet pogoltnil, takoj poiščite zdravstveno pomoč!