Izbor materiala

Glavno vprašanje se seveda vrti okoli tega, ali naj bo rastlinjak steklen ali iz plastike. Plastični se težje poškoduje ob morebitnih udarcih, vendar se bodo na njem tudi hitro naredile praske, kar sčasoma vpliva na prozornost rastlinjaka in količino naravne svetlobe, ki dostopa do rastlin v notranjosti. Priporočamo, da zato raje izberete steklenega.

Katero steklo

Obstajata dve vrsti stekla za rastlinjake: kaljeno in vrtnarsko. Kaljeno steklo je sicer dražje, vendar zadovolji vse varnostne zahteve.Ob tršem udarcu se razbije podobno kot avtomobilsko vetrobransko steklo – ne razleti se na vse strani, ampak se sesede navznoter. To je ključnega pomena, če imate razposajene otroke, saj se lahko poškodujejo na steklu, ki se razbije na manj predvidljiv način. Rastlinjak v vrtu sicer postavite na mesto, kjer ni večjega drevesa, saj ga lahko poškoduje zlomljena veja med neurjem.

greenhouse_safety.jpg

Varnostna pravila

Insekticide in druga sredstva za zatiranje škodljivcev shranjujte na varno mesto, kjer jih živali in otroci ne morejo doseči. Lestev v rastlinjaku uporabljajte čim manj, da se izognete padcem. Pripomočke, ki jih uporabljate bolj poredko, zato postavite na višje ležeče police, medtem ko vsakdanje razvrstite na nižje.

Razsvetljava in energija

Poskrbite tudi, da so vsi kabelski podaljški zavarovani in po možnosti prekriti. Najbolje je, če na južni strani rastlinjaka namestite sončne zbiralnike, ki bodo zastonj osvetljevali notranjost. Če pa so napajalni kabli speljani iz vaše hiše, zagotovite, da so varno pritrjeni in stran s prehodnih poti. Redno jih tudi pregledujte, če niso morda poškodovani.