Še posebno krompir in čebula nista ravno najboljša, če zmrzneta, kar se hitro zgodi v slabo zgrajeni podzemni kleti. Zaradi tega korenasto zelenjavo shranjujte v zaprtih prostorih doma, neposredno v zemlji ali celo v nadzemnem kupu slame in večkratnih plasti peska.

Pripravite zelenjavo

Trpežne korenovke z njive oziroma vrta poskušajte pobrati čim pozneje, saj je priporočljivo, da za večjo obstojnost ostanejo v zemlji čim dlje. Preostalo zelenjavo previdno populite in jo očistite vse zemlje in listov, pri tem pa pazite, da je ne poškodujete. Okoli deset dni jo sušite, da preprečite gnitje, nato pa je čas, da poiščete ustrezno mesto za sezonsko hrambo.

root_vegetables.jpg

Shranjevanje pod zemljo

Na vrtu ali drugje v bližini doma lahko enostavno sami skopljete jamo in vanjo na pol leže postavite sod. Vanj nasujte več plasti peska, med katere dodajte izbrane pridelke, potem pa ohlapno zaprite pokrov, da še vedno pustite dovolj prostora za zadosten pretok zraka oziroma prezračevanje. Skoraj pokrit sod prekrijte s 40 do 60 ali več centimetrov debelo plastjo slame in na koncu tudi zemlje.

Da bo korenasta zelenjava uspešno preživela hladnejše zimske temperature, lahko na območju, kjer voda in glodavci niso problem, izkopljete tudi samo jamo brez dodatnega soda. Le-to obložite s slamo in plastmi zemlje, vanjo dodajte korenovke in čezenj nasujte čistega peska in slame, dokler ne zapolnite vse jame.

korenasta_zelenjava.jpg

Nadzemni kup

Naslednja možnost je, da na suhem predelu vrta ustvarite nadzemni kup zemlje. Okoli kupa zemlje skopljite ožji jarek, po katerem bo odtekala odvečna voda, v kup pa položite slamo in razrezani časopisni papir. Na slednje položite zaloge zelenjave, ki jo morate shraniti, čez pa spet slamo oziroma odpadni časopis ali pesek, ki jih dodajate v plasteh v obliki stožca. Na koncu kup prekrijte z 20 centimetrov debelo plastjo slame.

Druge možnosti

Korenovke lahko shranite tudi v zaboj, ki omogoča ustrezno prezračevanje. Postavite ga v najhladnejši del garaže ali običajne kleti. Sicer tovrstna zelenjava prenese malo mraza, vendar ne smete dopustiti, da v celoti zamrzne. Zato ne uporabljajte te metode, če je v garaži pozimi premrzlo. Korenasto zelenjavo pa je čez zimo mogoče pustiti tudi zunaj v tleh: okoli rastlin nasujte zemljo in mulčenje, čez pa položite vodoodporno prevleko, ki bo preprečevala, da voda doseže tla in zamrzne.