Kosmatinci imajo pogosto neprijeten vonj. Vzrok so lahko zdravstvene težave ali pa se je ravnokar povaljal v  blatu. Storite lahko marsikaj, da neprijetnost preprečite.

Težave s kožo

pesinmacka.jpg

Živali, ki imajo težave s kožo, in teh ni malo, imajo neprijeten vonj, ki spominja na gnijoče sadje. Preverite, ali je vonj vezan na določen letni čas ali so težave pogostejše. Poskusite odpraviti vzrok za alergije. Redno preverjajte povezavo med hrano, ki jo kosmatinec poje, in kožno rdečico ali izpuščaji. Določena hrana, ki ni biološkega izvora, in briketi so lahko vzrok za alergije.

Neprijeten vonj boste najlaže odstranili s šamponi in antibiotiki, ki zdravijo kožna vnetja

Živali, ki se rade povaljajo na zaudarjajočih mestih

Ob cestah, na gozdnih poteh in na travnikih pogosto naletimo na razpadajoča trupla divjih živali, ostanke urina in blata, ki neizmerno privlačijo naše kosmatince. Če nismo dovolj pozorni, da bi jih zadržali, se z največjim veseljem povaljajo po smrdljivem mestu. Vonj se prenese na dlako, ki zaudarja še dolgo potem, ko smo se vrnili s sprehoda.

Živali boste neprijetno početje najlaže preprečili, če ste dovolj pozorni na njeno početje. Druga možnost je, da pripravite mešanico za čiščenje dlake. Zmešajte skodelico vodikovega peroksida, tretjino skodelice sode bikarbone in košček mastnega mila v kosu. S mešanico natrite dlako in jo sperite.

Tudi kosmatinci imajo vetrove

Tudi hišne ljubljenčke napenja. Preverite, ali so vzrok morda katera od trebušnih bolezni ali paraziti. V večini primerov pa gre za preobčutljivost na hrano. Če je žival bolna, naj vam primerna zdravila predpiše veterinar, če pa je vzrok hrana, izločite hranila, ki povzročajo kosmatincu težave.

Neprijeten ustni zadah

pasjizobje.jpg

Ustni zadah je lahko posledica parodontoze, usta pa so tudi odlično pribežališče za najrazličnejše vrste bakterij. Težavo lahko odpravimo z rednim čiščenjem zob – najmanj dvakrat tedensko ali za nekatere živali celo vsak dan.

Včasih pa to ne pomaga. Nekatere živali imajo kronično težavo - neprijeten vonj pride iz trebuha in ne iz ustne votline. Pomagamo jim lahko tako, da v njihovo hrano vključimo peteršilj - svež ali v kapsulah. Ustne vodice v večini primerov niso učinkovite, a lastniki hišnih ljubljenčkov jih kljub temu uporabljajo.

Težave z izločanjem blata

Žival ima pri zadnjiku dve analni žlezi, ki lahko povzročita razlitje blata, kadar je črevo preveč polno. Pri tem se umaže dlaka pod repom, ki ima zelo neprijeten vonj. Težavo boste najlaže odpravili tako, da živali omogočite redno izločanje blata. Neprijeten vonj pa lahko omilite z raztopino vodikovega peroksida.

Smrdeči uhlji

Ušesna vnetja in umazanija v ušesih povzročajo določen vonj, ki je lahko zelo intenziven. Če gre za kožno vnetje, posezite po antibiotikih, umazanijo pa boste najlaže odpravili z rednim čiščenjem uhljev.

Mokra dlaka

mokerpes.jpg

Vonj mokrega pasjega kožuščka je lahko zelo neprijeten. Svetujemo vam, da mokro dlako čim prej posušite in jo prečešete s furminatorjem. Ta odstrani poddlako in omogoči, da se kožuh hitreje posuši.