Oblikovalci hotelskih prostorov imajo nalogo narediti prostor takšen, da se nam vtisne v spomin in hkrati daje občutek domačnosti, zato lovijo ravnotežje med kreativnostjo in uporabnostjo. To pa je tudi cilj vsakogar, ki si želi zanimive prenove. V nadaljevanju vam predstavljamo hotelske kopalnice, ki so lahko vir navdiha za oblikovanje vaše oaze intimnega udobja. In ne pozabite, da v svetu dizajna ni popolnosti – če ste odprtega duha, se lahko nadejate najzanimivejših in najlepših rezultatov.

kopa1.jpg

Ne bodite zadržani

Nikar ne bodite preveč zadržani, tudi če izberete tradicionalne materiale. Primer kopalnice iz hotela Viceroy v Santa Monici, ki jo je oblikovala Kelly Wearstler (na fotografiji zgoraj) je primer, kako lahko uporabite klasične in cenovno dostopnejše materiale, kot so keramične ploščice, in jih razporedite na nenavaden način, s čimer dosežete močan vizualni učinek. Če so ploščice položene tako navpično kot vodoravno, ustvarijo teksturo in nepričakovan ter razgiban vtis.

kop2.jpg

Nikar ne podlezite navadi, da kopalnica mora imeti ultra praktične in svetleče stene, ki jih je preprosto čistiti, ter tradicionalna tla iz ploščic. Prekršite pravila ter vnesite v kopalnico izvirne teksture in končno obdelavo. Kopalnica iz hotela Bellinter House na Irskem kaže, kako zidovi, prepleskani v ogljeno sivo barvo, in pobarvana široka vrata odlično delujejo s temno rjavim ladijskim podom, ki za kopalnico ni ravno običajna talna obloga. Za piko na i poskrbi kabina za prhanje z elegantnimi kovinsko srebrnimi ploščicami.

kop3.jpg

Temne barve in močni vzorci

Keramične ploščice, sestavljene iz majhnih ploščic, niso nujno omejene samo na talno oblogo. Na tleh delujejo odlično, na stenah pa je njihov učinek še boljši – bolj viden in grafičen. Zato se pri oblaganju sten kopalnice ne omejite, pa tudi če delate s cenejšimi materiali in ne z dragima marmorjem ali kamnom. Kopalnica v hotelu St. Cecilia v Austinu v Teksasu kaže, da so temne barve in močni vzorci vizualno močnejši, ko so uravnoteženi z belino prostora.

kop4.jpg

Ne skrivajte kopalniških pripomočkov, ki jih uporabljate vsak dan. Čeprav je nekaj zaprtih omaric skorajda nujnih, pa zasedejo prostor in vizualno pomanjšajo tesno kopalnico. Zakaj se ne bi raje odločili za sistem odprtih omaric in polic, ki dajo prostoru vtis prostornosti? Primer kopalnice iz hotela Hospes Maricel na Majorki kaže, da takšna oprema deluje lahkotneje, ob tem pa je tudi privlačna in veliko bolj praktična kot omarice.

kopalnica_cev.jpg

Ne poskušajte skriti pomanjkljivosti

Ne poskušajte skriti pomanjkljivosti kopalnice – poudarite jih in z njimi naredite prostor bolj zanimiv. V švedskem hotelu Sigtuna Stads so težavo s straniščno cevjo, ki sega vse do stropa, rešili tako, da so le-te pobarvali v bronasto barvo, medtem ko je vsa druga oprema v prostoru bela. Izkazalo se je, da je izpostavitev motečega elementa pravzaprav genialna poteza, zaradi katere prostor vizualno zaživi, namesto pa bi odvrnil našo pozornost.

kopalnica_crna.jpg

Nikar že v začetku ne zavrnite koncepta, ki se vam zdi strašljiv, kot je na primer popolnoma črna kopalnica. Če si ogledate kopalnico hotela On Rivington, vam bo jasno. Kljub temu, da je vsa oprema, tako svetleče se ploščice kot umivalnik in straniščna školjka, črna, deluje čudovito čisto in elegantno.

Več idej za ureditev domače kopalnice si oglejte v naši fotogaleriji.