Premišljena postavitev pohištva bo sobo za dva mlada sostanovalca spremenila v prijeten kotiček za igro in učenje.

Izberite pravo posteljo

otroska3.jpg

Postelje so različnih oblik, zato je pomembno izbrati pravo. Postelji, postavljeni ena nad drugo, bosta prihranili kar nekaj prostora, ki ga lahko otroka izkoristita za igranje. Danes so na voljo številne različice.

Postelji sta lahko ena nad drugo postavljeni pravokotno: takšna postavitev razgiba prostor in odpira nove možnosti za igro. Odločite se lahko tudi za postelji, ki sta ena znotraj druge. To je uporabna rešitev, saj takšna postelja čez dan zavzame le malo prostora, zvečer pa ogrodje z ležiščem preprosto izvlečemo in ga postavimo na mesto, na katerem želi otrok spati. Pomanjkljivost te postelje je v tem, da jo morate vsak dan na novo pospraviti.

Če je starostna razlika med otrokoma prevelika, je najbolje izbrati dve enojni postelji in ju postaviti na najbolj oddaljeni točki v sobi. Tako bosta otroka imela nekaj intimnosti, hkrati pa bosta povezana.

Dobra omara za oblačila in drobnarije

otroska2.jpg

Izbrati pravo omaro je izziv že pri enem otroku. Pri dveh pa je treba gospodarno izkoristiti vse možne kotičke za shranjevanje in za povrh ustvariti še zanimive detajle. Glede na starost otrok, njuno domišljijo in potrebe premislite, kaj pravzaprav potrebujete. Morda lahko predelate eno od omar, ki jih imate doma in pričarate prijeten kotiček, v katerem bosta otroka rada poiskala oblačila in igrače.

Ni nujno, da je kupite dvojno pohištvo. Po navadi otroci potrebujejo le nekaj prostora, kamor lahko obesijo lažja oblačila, predal za spodnje perilo in nekaj poličk za zimska in letna oblačila. Ker rastejo, stara oblačila pogosto niso več uporabna, zato je načrtovanje otroške garderobne omare drugačno kot pri odraslih.

Igrače, knjige, družabne igre

Idealne za shranjevanje igrač so površine pod posteljo. Po celotni dolžini in širini postelje namestite velik predal, kamor boste shranili igrače. Uporabne so tudi škatle različnih velikosti in oblik, odprte police za knjige (posebno nad posteljo) in oblazinjene kocke za sedenje, ki jih lahko odprete in vanje pospravite družabne igre.

Študijski kotiček

Prostorni pisalni mizi, za vsakega otroka ena, sta dobra ideja. Otroka bosta nemoteno opravljala šolske naloge in ne bosta odvisna eden od drugega. Nekaj polic ali omarica ob mizi so dobre rešitve za shranjevanje zvezkov in pisalnega pribora.

Ustvarite ločene prostore

otroska4.jpg

Starejši ko je otrok, več prostora želi imeti zase. Z barvami na ustvarjalen način prostor vizualno razdelite in znotraj njega določite različna območja: igralnico, študijski kotiček, knjižnico, kotiček za spanje, zabavo…

Pomagate si lahko tudi s predelno steno. Tako bosta otroka imela mnogo več zasebnosti, lahko bi rekli, da že kar lastno sobico. Ločena prostora lahko razdelite tudi z imeni, ki ju nalepite na steno, in drugimi detajli, ki so ljubi otrokoma.

Dobra osvetlitev prostora

Dobro osvetljena otroška soba je ključnega pomena za dobro počutje otrok. Priporočljivo je, da sobo osvetlite z več viri svetlobe in ne le enim. Tako bo svetloba mehkejša in bolj razpršena, počutje pa prijetnejše.