Čeprav je kabel dovolj dolg, da doseže vtičnico na drugi strani sobe, to še ne pomeni, da ji dejansko ustreza. Če je skupna električna napetost naprav, ki so povezane z vtičnicami na kabelskem podaljšku, večja od tiste, ki jo podaljšek lahko prenese, pride do pregrevanja. Posledica je lahko požar ali električni udar, zato je pred uporabo dobro preveriti vatno oznako na podaljšku, ki označuje najvišjo dovoljeno obremenitev kablov.

Natančno preberite navodila

Najprej skrbno preberite tehnična navodila naprav, ki jih nameravate priključiti na kabelski podaljšek. Preverite tudi podatke, zapisane na spodnji strani podaljška oziroma ohišja, na katerem so vtičnice.

Varni s pravim podaljškom

kablipodmizo.jpg

Podaljški so različnih velikosti in moči. Izmerite, kako močan kabelski podaljšek dejansko potrebujete: daljši ko je kabel, manjše število vatov prenese. Če boste na podaljšek priključili več naprav, seštejte število vatov za vse naprave ter glede na vsoto izberite primeren kabel.

Če boste kabel uporabljali zunaj hiše, izberite takšnega, ki dopušča uporabo na prostem. Kablov, ki so predvideni za uporabo v hiši, nikdar ne uporabljate na odprtem, ker lahko povzročijo požar ali poškodujejo naprave.

Poskrbite za pravilno namestitev kablov

kabelnasteni.jpg

Kabelskih podaljškov nikdar ne nameščajte pod preproge ali težko pohištvo. Če jih nameravate speljati ob stenah, uporabite posebne sponke, ki objamejo kabel in ga zadržijo na želenem mestu. Prav tako naj kabli ne visijo z ene stene na drugo ali z omare k tlom. Kablov ne smete uporabljati, če so zviti ali upognjeni. Kabelski podaljški so vseh dolžin in velikosti, zato izberite pravo - ne predolgo in niti ne prekratko.