Namesto posesti, na kateri je že zgrajen nek bivalni objekt, raje izberite golo zemljišče. Če izberete zazidljivega, lahko potem čez čas na njem še vedno začnete graditi počitniško hiško ali dom za bivanje v času upokojitve. Poleg tega lahko kasnejšo gradnjo financirate z denarjem, ki ste ga iztržili za prodajo starega doma. Vendar pa izbor nepozidanega zemljišča zahteva nekaj previdnosti, zato sledite spodnjim nasvetom.

Manj kupcev

Vsi potrebujemo dom, ne potrebuje pa ravno vsak zemlje. To pomeni, da je potencialnih kupcev na trgu manj, zaradi česar bi lahko imeli težave, ko bi hoteli čez nekaj časa zemljišče prodati naprej. Ker posojilodajalci to vedo, pogosto zahtevajo višji polog in obrestne mere posojil za financiranje nakupov zemljišč, da s tem izravnajo tveganje v primeru, če zemljo zarubijo in je potem ne morejo prodati naprej. Namesto odplačevanja na obroke zato priporočamo, da plačate z gotovino.

screenhunter_03_aug_03_15_55.jpg

Vzdrževanje

Nepozidana parcela pa skoraj vedno zahteva vsaj malo rednega vzdrževanja. Če ne drugega, je običajno treba redno pokositi travo, obrezati drevje ali  očistiti umazanijo z dovoza in ceste, ki vodi do zemljišča. Neobdelano zemljišče pa vam tudi ne bo prineslo nobenih prihodkov, s katerimi bi lahko pokrili stroške za vzdrževanje, medtem ko bi lahko nepremičnino dali v najem. Pametno je, če se dogovorite z bližnjim kmetom, da namesto vas strojno pokosi travo, če je površina večja.

raw_land.jpg

Lokacija

Neobdelano zemljišče je bolje imeti v lasti na tistih območjih Slovenije, kjer je zemlja cenejša, da jo lahko odplačate z gotovino. Če pa jo nameravate kupiti na dražjih lokacijah, na primer v bližini obalnih letovišč ali pomembnejših mest, se vam bolj splača, da na njej stoji tudi nepremičnina. Pred nakupom parcele na podeželju ali v manj razvitih predelih še ugotovite, kako se lahko podoba krajine čez čas spremeni.

Pred nakupom parcele se posvetujte z zaposlenimi na lokalnem centru, ki izdaja gradbena dovoljenja, da vam natančno razložijo, na kateri ogledani parceli je zemljišče dejansko zazidljivo. Paziti pa morate tudi, da dovoljenje ne bo prenehalo, preden se lotite začetka gradnje.