Poiščite paradižnik odličnega okusa

Paradižnikova semena lahko shranijo že začetniki in celo tisti, ki sploh nimajo vrta. Najboljši vir semen so namreč tisti paradižniki, ki imajo najboljši okus – tudi če so iz trgovine. Za semena zadostuje že en odličen paradižnik, ne glede na to, kje ste ga dobili. Semen ni težko izbrskati in pospraviti, trajajo pa leta. Paziti morate le, da paradižnik ni hibrid. To lahko preverite na spletu.

Strganje

Izberite popolne, zelo zrele paradižnike. Bolj odlični ko so, večja je verjetnost, da bodo odlični tudi njihovi ''potomci''. In bolj zrel ko je paradižnik, bolj zrela semena bo vseboval. Paradižnik prerežite na pol in postrgajte semena v kozarec za vlaganje. Nič hudega, če je zraven malo zdrizastega mesa oziroma gela. Ta namreč vsebuje kislino, ki poskrbi za dober okus.

leslie_halved_sugar_gems_heirloom_tomatoes.jpg

Fermentiranje

Fermentiranje sicer ni nujno potrebno, vendar pa preprečuje, da bi semena vzkalila, s fermentiranjem pa tudi odstranite semena, ki prenašajo bolezni. Dodajte dovolj vode v kozarec, da bo iz semen in mesa, ki je zraven, nastala juha. Kozarec ohlapno pokrijte z gazo ali papirnato brisačo, skozi katero lahko prodre zrak. Kozarec postavite na toplo, ne pa vroče mesto, najbolje nekam, kjer nenavaden vonj ne bo nikogar motil.

Počakajte dva do štiri dni. Medtem bodo nastali mehurčki in plesniva snov na vrhu tekočine. Večina semen se bo potopila. Tista, ki ostanejo na vrhu, niso dobra. Odstranite papir in snov na vrhu, v kozarec nalijte vodo sobne temperature in nežno pretresite, da se semena malo umijejo. Pazljivo odlijte umazano vodo. Semena dajte na cedilo in jih nežno sperite pod tekočo vodo. Pritisk naj ne bo prevelik, saj ni treba, da so popolnoma čista.

Semena nato razporedite po papirnatem krožniku in jih posušite na soncu. Od časa do časa jih premešajte, da bodo posušena z vseh strani. Ko se ne držijo več krožnika, so pripravljena na shranjevanje. Shranite jih lahko kjer koli, kjer bodo ostala na suhem, hladnem in temnem. Že navadna pisemska ovojnica je dobra, vendar pa je dobro zaprt kozarec še boljši. Takšna semena lahko podarite tudi za darilo.