Razumeti dom in porabo energije

stopnisce.jpg

Če želite dom spremeniti v okolju prijazen, ga najprej spoznajte. Da boste vedeli, kako energetsko učinkovit je, preverite, kakšne stene ima vaša hiša - so montažne ali zidane iz opeke – sta streha in fasada izolirani… Ko boste bolje spoznali konstrukcijo hiše, vam bo jasno, kaj je treba postoriti.

Porabo energije lahko tudi izračunate s posebno električno napravo. Tako boste vedeli, na katerih mestih ima vaša hiša energetske izgube. Oboroženi z informacijami lahko stanje izboljšate s preprostimi ukrepi. Na primer: električnih naprav ne puščajte v stanju pripravljenosti – raje jih izklopite iz vtičnice. Pri ogrevanju boste privarčevali že, če boste temperaturo znižali za eno do dve stopinji, pri pranju perila pa preverite, ali je pralni stroj poln.

Zavijte dom v toploto

steneizolacija.jpg

Kakšen namen ima ogrevanje, če toplota uhaja skozi stene ali streho? Številne hiše, predvsem starejšega datuma, niso dobro izolirane, zato so toplotne izgube velike. Pomembno je poskrbeti za dobro izolacijo, ki zmanjša toplotne izgube na minimum. Na spletu najdete številne ponudnike, ki vam bodo svetovali pri izbiri najboljše rešitve za vaš dom.

Zaščitite dom pred vlago z okni in vrati

okna.jpg

Okna in vrata, ki dobro tesnijo, bodo toploto zadržala v notranjosti stavbe. Dvojna ali celo trojna zasteklitev oken ter zaščita z roletami in zavesami so spremembe, ki hišo spremenijo v toplo zatočišče. Mraz in vlaga bosta le še spomin.

Energijsko učinkovite naprave

razsvetljava.jpg

Pri nakupu novih naprav, kot sta na primer grelnik vode ali pralni stroj, velja pozornost nameniti energijski učinkovitosti naprav. Razred A označuje tiste z nizko porabo, obstajajo pa tudi razredi A+, A++ in A+++, ki omogočajo še dodaten prihranek. Za osvetlitev stanovanja izberite varčne žarnice, vrt pa polepšajte s sijalkami na sončno energijo.

Varčujte z vodo

Preverite, ali vodne armature v hiši dobro tesnijo. Vodni curki prhe in pip naj bodo nastavljeni na minimum, s čimer boste porabo vode zmanjšali za polovico. Ker je vroče in sušno poletje končano, razmislite o postavitvi zbiralnega sistema za vodo na vrtu. Zalivanje z deževnico imajo rastline rade, takšno ravnanje pa razbremeni tudi hišni proračun.

Razmislek o gradbenih materialih

ognjisce.jpg

Okolju prijazna hiša je zgrajena iz ekoloških materialov, ki jih lahko po izteku življenjske dobe reciklirate. Odgovorno ravnanje z okoljem vključuje tudi preverjanje izvora materialov, iz katerih so izdelana nova okna ali tla, ki jih pravkar kupujete. To bo najlaže, če boste prodajalca povprašali po certifikatu izdelka, na katerem so navedeni način proizvodnje in lastnosti izdelka. Več ko bo ozaveščenih kupcev, več bo ekoloških izdelkov - Zemlja si lahko opomore le z našo pomočjo.