Barvna paleta

Rustikalni ali kmečki okrasni elementi privlačno okrasijo kateri koli prostor, urejen v takšnem ali eklektičnem stilu. Vendar pa jih morate premišljeno izbrati. Dekor v tem slogu naj bo obarvan v tople odtenke, na primer v opečnato rdečo, temno zeleno, tople kremne ali ne nazadnje rjave odtenke, vključite pa lahko tudi modre, črne, karamelne in druge tone.

Materiali

Okrasni elementi v modno opremljenem domu z rustikalnim pridihom naj bodo izdelani iz kovanega železa, na videz obrabljenega lesa, naravnega kamna, opeke in drugih materialov, ki zaznamujejo rustikalnost. Trendovske tkanine naj bodo gosto tkane, zajemajo pa naj materiale, kot so volna, juta, umetno krzno, prožno usnje, prešite kose in tkanine z vzorcem tartana.

rustikalni_slog.jpg

Za talne obloge in stenski ali stropni opaž uporabite masivni ali predelani les. Še posebno modne v letu 2012 bodo lesene talne obloge iz recikliranega lesa, ki so videti obrabljene. Pod stropom pa ne smejo manjkati izpostavljeni leseni tramovi. Iz lesa naj bo tudi pohištvo, h kateremu dodajte arhitekturne elemente iz celih drevesnih debel in vej.

Primeri trendovske dekoracije

V bivalne prostore vključite zanimiva svetila in lestence, okrašene s kovanim železom ali rogovjem živali, ki je še posebno v trendu. Rogovje namreč pooseblja rustikalni način bivanja, zato naj krasi del stene, lestenca ali večje talne svetilke. Stene dopolnite s prešitimi odejami in tapiserijami, uro ali stensko umetnino v kmečkem stilu.

rustikalni_slog_2.jpg

Združevanje sodobnega in rustikalnega sloga

Eleganten rustikalni videz lahko dosežete, če kombinirate sodobno in rustikalno notranjo opremo ter dekor. V prostor umestite veliko ovalno ogledalo s preprostim lesenim okvirjem čistih linij. Bodite ustvarjalni, saj ni nujno, da je takšen slog okraševanja videti star, domač in obrabljen. Zlahka namreč kombinirate različne dodatke in podrobnosti, mešate pa lahko celo stile, denimo klasičnega z rustikalnim ali sodobnega in rustikalnega.