Sejem Cersaie ni ponudil le celovitega vpogleda v najnovejše izdelke, materiale, tehnologije, inovacije in proizvajalce s področja kopalniške opreme, ampak tudi pregled različnih keramičnih površin, ki so na voljo na trgu. Ko govorimo o trendih keramičnih ploščic, je treba poudariti, da so razstavljavci sledili trendom v notranji opremi tako v barvah kot materialih – z oponašanjem njihovih površinskih struktur in tekstur.

Posnemanje trendovskih materialov

Trendi na prvo mesto postavljajo naravne materiale, zato so pravi hit keramične ploščice, ki posnemajo les in kamen. Poleg imitacije naravnih materialov je priljubljeno tudi oponašanje betona. V modi je ponovno mozaik, ki smo ga lahko zasledili v različnih izvedbah. Priljubljen je predvsem na zidovih kuhinje in kopalnice, pojavlja pa se tudi na stenah v jedilnici, dnevni sobi in drugih bivalnih prostorih, saj jih umetniško okrasi.

ploscice_1a.jpg

V odspredju črnobele kombinacije

Črnobele kombinacije so večne, zato so zasedle pomembno mesto tudi na letošnjem sejmu. Še posebno privlačno je polaganje ploščic po sistemu šahovskega polja ali v drugih vzorcih, ki še najbolj pridejo do izraza na večjih površinah, kjer v ospredje prihaja spopad črnobelih ploščic.

Trendovske barve keramičnih ploščic so tudi zelena kot kivi, oranžna, rdeča, vijolična, modra, kremna, rjava in odtenki sive. Poleg enobarvnih ploščic so priljubljene takšne s cvetličnimi motivi in drznih barv, ki jih zaradi vpadljivosti lahko dodamo samo na manjše stenske površine, denimo kot obrobo, ali pa so osrednji dekorativni element prostora.

ploscice_2b.jpg

Teksture in motivi

Poleg gladkih površin so zelo modne razgibane reliefne strukture. Čeprav jih je malo težje vzdrževati v kopalnici ali kuhinji, pa se je njihovemu neobičajnemu estetskemu vtisu težko upreti. Če se vam zdijo takšne površine problematične za vzdrževanje, jih namestite zgolj na višje ležeče in težje dostopne predele stene, da izboljšate dinamiko sicer gladke površine zidu.

Izredno priljubljen je fotografski odtis na ploščicah, denimo v cvetličnem in živalskem motivu ali kot prikaz znanih mest oziroma ljudi. Takšne ploščice v kopalnici in drugih bivalnih prostorih pustijo močan pečat, zato so namenjene predvsem drznejšemu dekorativnemu oblaganju površin.

cersaie.jpg

Modno nanašanje ploščic

Keramične ploščice pa so prikazane tudi kot sestavni material za izdelavo pohištva in niso več samo obloge za stene in tla. Moderno je, da jih obravnavamo kot tapete in jih zato umestimo v vse prostore našega doma. Odvisno od barve, površinske strukture ali posnemanja naravnih materialov lahko z njimi ustvarimo tudi toplo vzdušje v prostoru, čeprav se sicer uvrščajo med hladne materiale.

Glede velikosti ploščic trendi dopuščajo veliko svobode pri izbiri; v ospredje pa postavljajo predvsem podolgovat format za stenske in velike dimenzije za talne ploščice.

Več trendovskih keramičnih ploščic pa si oglejte v naši fotogaleriji.