Ste prišli domov in ugotovili, da so vam vlomili?

Ne glede na to, kako klišejsko se sliši – samo brez panike! Gre za resen položaj in nekdo, ki ga je zajela panika, bo bolj verjetno ravnal nespametno ali pa izpustil kakšno pomembno podrobnost. Pazite tudi, da vas ne zajame jeza, vsaj ne takoj, oziroma vsaj ne pustite, da vpliva na vaša dejanja. Tat je morda še vedno v vaši hiši; če je, si ga oglejte, da ga lahko pozneje opišete policiji, vendar pa se ne soočite z njim neposredno, saj je lahko nevaren. Vlomilec lahko namreč ravna nepredvidljivo in vas iz obupa, ker ste ga zalotili, še posebno, če ga poskušate ustaviti in kažete jezo, napade s čimer koli, kar mu pride pod roko.

Če sumite, da nekaj ni prav, ne vstopajte

Če zunaj opazite kak znak, da so k vam vlomili, ne vstopajte. Če ste vstopili in potem opazili znake vloma, takoj zapustite hišo oziroma stanovanje. V obeh primerih takoj pokličite policijo in pojasnite, da mislite, da so k vam vlomili, in tudi, kakšni znaki kažejo na to. Če pri sebi nimate mobilnega telefona, pojdite k sosedu in ga prosite, če lahko uporabite njegov telefon. Bolje je, da pokličete policijo, četudi se kasneje izkaže, da ste se zmotili, kot pa da naletite na oboroženega vsiljivca.

Bodite mirni in zapišite, kar ste opazili

Vsak dokaz in vsako podrobnost, ki jo opazite, si čim prej zapišite, sploh če ste videli vlomilca. Tako pozneje, ko boste policiji razložili, kaj se je zgodilo, ne boste pozabili ničesar pomembnega. In še enkrat – brez panike! Razmišljajte trezno, mirno in racionalno, kolikor je le mogoče. Mogoče boste morali ravnati nekoliko drugače, kot je zapisano v teh nasvetih, saj je vsaka situacija drugačna – to pa boste precej lažje storili z mirno in trezno glavo.

In če do vloma pride, medtem ko ste doma?

Vlomilci po navadi poskušajo vlomiti takrat, ko ni nikogar doma. Vendar pa se včasih zmotijo in vlomijo, ko ste še doma, najverjetneje takrat, ko spite. Če se to zgodi, poskušajte čim bolj ropotati in biti čim bolj glasni, da jih opozorite na svojo pozornost. Takoj pokličite policijo. Vlomilec, ki naenkrat ugotovi, da ste pravzaprav doma, bo poskušal pobegniti, še posebno če sliši, da kličete policijo. Pustite, da odide. Nikar ga ne poskušajte zaustaviti oziroma se soočiti z njim, saj vas lahko to spravi v veliko večjo nevarnost.

burglar276.jpg

Kako ravnati, če vlomilca zalotite pri delu?

Ta scenarij je precej drugačen, kot pa če se zbudite in ugotovite, da je v hiši vlomilec. Če vstopite v hišo in zmotite vlomilca med ''delom'', se bo zelo verjetno počutil ujetega ali ogroženega, delno zato, ker ste blizu izhoda. Zato ga raje ne opozorite na svojo prisotnost in tiho odidite ter pokličite policijo. Zapomnite si vse, kar ste opazili in to čim prej povejte policiji. Če lahko, si svoja opažanja tudi zapišite.

Poročanje policiji in zavarovalnici

Ne dotikajte se ničesar, preden si kraja dejanja ne ogleda policija. Poskusite opaziti, česa so se tatovi dotikali. Prstni odtisi in sledi DNK so po navadi najboljši dokaz, s katerim lahko policija ujame kriminalce. Ko o vlomu poročate zavarovalnici, jim naštejte predmete, za katere veste, da so bili ukradeni, in jih opozorite, da boste morda morali kasneje dodati še več stvari, sploh če vam še ni uspelo natančno pregledati, kaj manjka v vašem domu. Morda vam ne bodo dovolili, da pozneje k seznamu ukradenih stvari dodate še kaj, četudi boste ugotovili, da je tudi tisto bilo ukradeno.