Preden začnete razmišljati, kako boste napolnili svoj telefon z navadnim listom papirja, naj vam zaupamo, da je stvar v resnici malo bolj zapletena. Sonyjeva nova baterija namreč uporablja encime za razgradnjo glukoze, shranjene v celulozi lesenih vlaken, ki sestavljajo standardni list papirja.

Prva biološka baterija

Številna podjetja iz različnih panog že več let poskušajo razviti biološke baterije, a manj uspešno, dokler ni Sony prvi predstavil omenjeni koncept in dokaze za njegovo delovanje. Inovativno baterijo so postavili na ogled v Tokiu na razstavi ekoloških izdelkov, kjer so tudi prikazali, kako deluje.

sony_bio_baterija_na_papir.jpg

Kako deluje?

List papirja so preprosto postavili v mešanico vode in izbranih encimov – po nekaj minutah pa je bila tekočina sposobna proizvesti dovolj energije za poganjanje manjšega ventilatorja. Ko so encimi razgradili papir, so se namreč znašli skupaj s sladkorjem, ustvarjenim iz celuloze. Nato so bili encimi zmožni razgraditi sladkor - z namenom, da ustvarijo vodikove ione in elektrone. Ti elektroni so nato potovali skozi zunanji tokokrog, da so proizvedli električno energijo. Vodikovi ioni pa so se združili s kisikom v zraku in ustvarili vodo.

sony_paper_battery_e1324326480575.jpg

Chisato Kitsukawa, strokovnjak za odnose z javnostmi v Sonyju, je razložil, da gre pravzaprav za enak mehanizem, kot ga uporabljajo termiti, ko jedo les, da bi dobili energijo. Biološke baterije pa imajo po njegovem mnenju velik potencial, saj so prijazne do okolja in uporabnika, ker ne uporabljajo kovin ali škodljivih kemikalij.