Tople barve, kot so rdeča, rumena in oranžna, so prijetne in energične, medtem ko odtenki modre, bele in zelene delujejo pomirjajoče. Bela barva cvetja bo poživila tudi senčne kotičke, ob zeleni in ob lahnem žuborenju vodnega motiva pa bomo lahko v miru prebrali svojo najljubšo knjigo.

vrt_261_1.jpg

Sodobni vrtovi

Veliko trendovskih vrtov je minimalističnih brez pretiranega navdušenja nad množico barv. Njihov največji učinek je prefinjenost, kjer je poleg discipline v zasaditvi zelo pomembna učinkovitost različnih enobarvnih odtenkov. Takšni vrtovi so lahko zgrajeni in podrejeni eni sami barvi; beli cvetovi, belo vrtno pohištvo, bela pergola, beli okrasni elementi ipd. Čeprav se bo nekaterim takšna postavitev zdela dolgočasna, pa še zdaleč ni tako. Z oblikovanjem uspešne zasnove, s premišljenim kombiniranjem in razporeditvijo tako rastlin kot vrtnih elementov bo nastal ne samo lep, temveč tudi poseben vrt, nad katerim ne bodo ostali ravnodušni niti največji ljubitelji cvetja in barv. Predvsem pa bodo presenečeni, koliko različnih variacij ene barve obstaja in kako močan učinek ima takšna postavitev.

vrt_261_2.jpg

Ustvarjanje barvne teme

Pri oblikovanju barvno tematskega vrta si pomagamo tako z rastlinami kot z vrtnimi elementi. Naloga pa nikakor ni lahka, kot se morda zdi na prvi pogled. Cvetovi so prav gotovo najbolj zanimivi in zbujajo pozornost z osupljivo množico barvnih odtenkov. Vendar je njihova atraktivnost največkrat kratka in po cvetenju postanejo rastline celo moteče ali se izgubijo v množici drugih rastlin. Če recimo želimo imeti moder vrt, ni dovolj samo poiskati »modre« rastline, temveč so pomembni tudi njihova oblika, čas cvetenja, doba atraktivnosti in sočasnost cvetenja različnih rastlin v združbi. Zelo dekorativni so lahko listi, pomembna pa je tudi oblika. Tiste z izrazitejšimi oblikami bomo sadili kot poudarek, učinkovite pa bodo tudi kot del ogrodne zasnove. Zelo dobrodošle so okrasne trave, ki delujejo kot nevtralen prehod med barvami, lahko pa vključimo tudi kakšno drugo barvo, ki pa ne sme motiti celotnega barvnega videza vrta.

vrt_261_3.jpg

Modra, bela, rumena, oranžna in rožnata barva

Omenjene barve so največkrat uporabljene pri oblikovanju enobarvnega vrta. Na sončnih odprtih legah so primerne modra, rožnata in rdeča. Mediteransko modra nas bo spominjala na poletje, bela pa na razkošje. Z uporabo bele bodo tudi majhni in delno senčni vrtovi postali večji in bolj odprti. Prav nasprotno pa bosta rdeča in oranžna barva vrt zmanjšali.

Vrtni elementi

Barvo vrta poudarjamo ne samo z rastlinami, temveč tudi z vrtnimi elementi. Če imamo večinoma zelene rastline brez izrazitega cvetja in barv, lahko kljub vsemu ustvarimo enobarvno podobo. Izberemo podobno obarvane posode za rastline, korita, vključimo raznovrstne vrtne okraske, vrtno pohištvo ipd.

Ko izbirate svojo barvo, morate natančno vedeti, kakšen učinek želite s tem doseči. Predvsem pa naj bo vrt takšen, da boste v njem uživali in ga občudovali.