Mnogi se sprašujejo, ali so te ciprese primerne za naše zimske in poletne temperature. Da bi odpravili dvome, vrtnarija KOA Flowers daje garancijo na vse pri njih kupljene sadike, saj so trpežne in vzgojene za rast v našem podnebju. Letno vzgojijo do 1.000.000 sadik cipres thuja smaragd.

Sajenje cipres ni zapleten postopek. Izkopljemo luknje oziroma jarek, ki je okoli 10 centimetrov večji kot lonček, v katerem je cipresa. Dodamo malo »boljše zemlje«, ciprese damo iz lončkov in jih posadimo v luknje oziroma jarke. Po končanem delu jih pošteno zalijemo z vodo. Po dveh dneh brez zalivanja začnemo z rednim zalivanjem, s katerim ne pretiravamo. Zemlja naj bo vlažna, da omogočimo razvoj korenin (če je zemlja premokra, koreninam ni treba iskati vode, zato se ne razvijajo). Po približno dveh tednih dodamo specialno gnojilo, na vsako cipreso približno en večji »ščepec« gnojila. Ne pozabimo na zalivanje niti v zimskih mesecih. Pa še to: ne uporabljajte hlevskega gnoja. Vsem cipresam škodi sol, s katero v zimskih časih posipajo ceste.

Te ciprese imajo izredno gosto rast v obliki stožca in velik obseg tudi pri koreninah. V enem letu zrastejo približno 25 centimetrov v višino, v širino pa do 8 centimetrov. Prvo leto po sajenju seveda nekoliko manj. To so približne mere, ki jih lahko presežete z ustreznim gnojenjem in zalivanjem.  Ko ciprese dosežejo želeno višino, jih preprosto porežemo. To storimo proti koncu septembra, da dosežemo pospešeno širjenje ciprese in hitrejše zapolnjevanje »lukenj« med njimi. Tako dobimo smaragdno zeleno živo mejo, ki ščiti pred nadležnimi pogledi in hrupom.

Več na www.ciprese.si